ACTUEEL

ZN vindt kritiek GGZ Nederland te voorbarig

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) laat weten de kritiek van GGZ Nederland op de regionale onderhandelingen tussen zorgverzekeraars en ggz-aanbieders voorbarig te vinden. Paul van Rooij, directeur van GGZ Nederland, zei donderdag het onbegrijpelijk te vinden dat verzekeraars hierbij een nullijn hanteren in plaats van de groeiruimte zoals afgesproken in het hoofdlijnenakkoord.

Hoofdlijnenakkoord

In dit akkoord dat de ggz-sector, het ministerie van VWS en de zorgverzekeraars vorig jaar hebben afgesloten, is een landelijke, maximale macrogroei van 2,5 procent afgesproken. “Het percentage is dus geen recht per instelling, maar een landelijk maximum“ zegt Pieter Hasekamp, algemeen directeur ZN.

Hij noemt het hoofdlijnenakkoord een vertrekpunt voor de contractering. “Afhankelijk van de regionale situatie is het aan de zorginstellingen en zorgverzekeraars om op lokaal niveau afspraken te maken. Dat kan betekenen dat sommige ggz-instellingen minder en andere meer groeiruimte krijgen.”

Onvoorziene kosten

Hasekamp legt uit waarom zorgverzekeraars bij de onderhandelingen een nullijn hanteren. Zij houden dit jaar rekening met mogelijke overschrijdingen, omdat de declaraties over 2012 nog maar zeer beperkt zijn ingediend door de instellingen. De hoogte van deze onvoorziene kosten wordt in de loop van dit jaar duidelijk, laat ZN weten. “Sommige zorgverzekeraars komen daardoor voorlopig uit op nul procent groei. Mochten de onvoorziene kosten meevallen, dan komt er meer ruimte voor aanvullende afspraken. De keuzes van zorgverzekeraars hangen ook samen met regionale ontwikkelingen en het aantal nieuwe instellingen per regio die door middel van restitutievergoedingen de groei ongecontroleerd kunnen opdrijven.”

Explosieve groei

ZN wijst erop dat de ggz-sector sinds 2000 is geëxplodeerd een jaarlijkse groei van 10 procent en dat de afspraken in het hoofdlijnenakkoord onder meer bedoeld zijn om de toekomst van de ggz-sector zeker te stellen. ZN noemt de enorme groei van de curatieve ggz een onhoudbare situatie. In 2011 ging er ruim 4 miljard euro naar de curatieve ggz-zorg.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top