ACTUEEL

Zorgverzekeraars hanteren nullijn voor ggz

Zorgverzekeraars Achmea, VGZ en CZ zetten in op nul procent groei voor de curatieve ggz. Dit in tegenstelling tot de 2,5 procent die in het hoofdlijnenakkoord is afgesproken. Paul van Rooij, directeur van GGZ Nederland, vindt het onbegrijpelijk dat verzekeraars zich hier niet aan houden bij de regionale onderhandelingen.

Naar aanleiding hiervan hebben beide brancheorganisaties een factsheet met spelregels opgesteld, schrijft Zorgvisie. Daarin de uitgangspunten die gelden voor de zorginkoop curatieve ggz. Volgens Zorgvisie, die claimt deze factsheet in bezit te hebben, staat hierin dat er voor 2013 en 2014 ruimte is voor maximaal 2,5 procent uitgavengroei. Inclusief de loon- en prijsindexatie zou de ruimte voor uitgavengroei op maximaal 5,18 procent neerkomen, blijkt uit die factsheet.

Ruimte voor groei

Bij de regionale onderhandelingen met  ggz-aanbieders blijken zorgverzekeraars toch een nullijn te hanteren. Paul van Rooij, directeur GGZ Nederland, zegt tegen Skipr dat hij het “totaal onbegrijpelijk” vindt dat iedereen op voorhand op de nullijn wordt gezet. "Voor kerst 2012 heeft Zorgverzekeraars Nederland het signaal gegeven dat er wegens overschrijdingen geen ruimte zou bestaan voor groei. De NZa heeft dit onderzocht en kwam tot de conclusie dat er op macroniveau geen sprake was van overschrijdingen. Daarop heeft ZN aangegeven dat er inderdaad groeiruimte van 2,5 procent is." De gezamenlijke conclusie was volgens Van Rooij dat ieder dit voor zichzelf moest invullen. Nu blijkt dat de individuele zorgverzekeraars zich bij de regionale onderhandelingen zich hier niks van aantrekken en een nullijn blijven hanteren.

Onvoorziene kosten

Volgens de zorgverzekeraars kloppen de cijfers wel op macroniveau. Zij verklaren aan Zorgvisie dat zij moeten opdraaien voor extra en onvoorziene kosten waarmee het factsheet geen rekening houdt. Daarbij noemen zij de restitutiekosten die zij verplicht moeten betalen. Zorg in het buitenland en de kosten voor dyslexie die naar hun verwachting twee keer zo hoog uitvallen als de daarvoor begrootte 26 miljoen euro noemen zij onder meer als andere redenen.

Consequenties

De deadline van de onderhandelingen is op 1 maart 2013. “Dan gaan we de uitkomsten monitoren en kijken waar we staan”, zegt Van Rooij. Hij voorziet dat het moeilijk wordt voor de ggz-sector om alle plannen uit te voeren als de financiële afspraken uit het hoofdlijnenakkoord niet worden nagekomen. Een van deze zaken is de verschuiving van meer ggz-zorg naar de eerstelijn.

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Bert

21 februari 2013

Tja, die GGZ is en blijft een blackbox die de afgelopen 10 jaar in kosten verdubbeld is.

Hoezo groei, snijden!

van halst

24 februari 2013

Paul van Rooij, directeur GGZ heb het over groei wat dacht je van bezuinigen?de kosten van de ggz lopen de spuigaten uit en begin bij jezelf met inleveren en ook al die andere bestuurders en directeuren die in de ggz werken dat ken echt wel minder wat dacht je wat dat kost allemaal?
stelletje zakkenvullers zijn het denken alleen in eigen belang en hebben niks met de client op iedereen moet bezuinigen ook de ggz

Anoniem

29 januari 2014

Volgens mij is de GGZ zeer kosteneffectief als het gaat om herstel van kwaliteit van leven en terugkeren en participeren in de maatschappij. De nullijn blijven hanteren, ondanks de ruimte voor groei bewijst maar weer welke macht de BIG 4 verzekeraars in Nederland hebben. Het wordt tijd dat de uitholling van de ggz instellingen stopt en de ggz de koppen bij elkaar steekt, de prijs van hun behandelingen landelijk vaststellen en die voorleggen aan de zorgverzekeraars. Niet andersom.


Anoniem

29 januari 2014

De effectiviteit van geestelijke gezondheidszorg wordt nationaal en internationaal bewezen, bevestigd en herkend. Maar in Nederland geven we liever het geld aan zorgverzekeraars die dit oppotten om hun machtspositie de komende jaren veilig stellen (doei marktwerking) en kijkt men als makke schapen toe hoe de zorg duurder wordt en verder wordt uitgehold. En die 10 euro korting op de maandelijkse zorgverzekering in 2014, hebben we de voorgaande jaren in veelvoud zelf naar de zorgverzekeraars gebracht. Koekje van eigen deeg dus.

Top