ACTUEEL

Virtuele zorg vervangt wankelend bejaardenhuis

Virtuele zorg vervangt wankelend bejaardenhuis

Het virtuele verzorgingshuis vormt een adequaat alternatief voor het verdwijnende stenen verzorgingshuis. Bovendien kan het virtuele verzorgingshuis de zorg landelijk één miljard euro goedkoper maken. Dat stelt directeur Barbara Nieuwkoop, algemeen directeur van software dienstverlener Zorgverband.

Volgens Nieuwkoop is digitalisering van verzorging het antwoord op de kabinetsplannen voor het scheiden van wonen en zorg. Als gevolg hiervan zullen de komende jaren naar schatting 800 traditionele verzorgingshuizen de deuren sluiten, zo blijkt uit een recente schatting van adviesbureau Berenschot. “Wij worden ingeschakeld als er ergens een verzorgingshuis wordt afgebroken”, vat Nieuwkoop de werkwijze van het virtuele verzorgingshuis samen.

Voorbeeld

Als voorbeeld noemt Nieuwkoop de gemeente Nederweert, waar in 2008 het gewone stenen verzorgingshuis is gesloopt. Circa 120 ouderen ‘wonen’ sindsdien in het virtuele verzorgingshuis.  Volgens Nieuwkoop telt Nederland inmiddels zes virtuele verzorgingshuizen. Op korte termijn komen hier nog eens  vijf bij.

Uitwisseling

Uitgangspunt van het virtuele verzorgingshuis is een optimale informatie-uitwisseling tussen professionele zorgverleners, mantelzorgers en de betrokken ouderen. Door alle informatie in één digitaal systeem samen te brengen ontstaat een sociaal-medisch netwerk waarbinnen alle betrokkenen gestructureerd samenwerken en altijd over de juiste informatie beschikken om goede zorg te verlenen.

Besparing

Volgens Nieuwkoop kunnen ouderen hierdoor niet alleen langer zelfstandig wonen en neemt hun kwaliteit van leven toe, ook maakt het virtuele verzorgingshuis grote besparingen mogelijk. In een virtueel verzorgingshuis zijn de kosten op het conto van de AWBZ ongeveer  55 euro per persoon per dag, tegen 80 euro in een traditioneel verzorgingshuis. Op jaarbasis betekent dit een besparing van ruim 9000 euro per persoon, oftewel: één miljard euro wanneer geëxtrapoleerd naar landelijk niveau.

Tweede lijn

De ervaringen in Nederweert hebben daarnaast geleerd dat bewoners van het virtueel verzorgingshuis minder vaak een beroep doen op tweedelijns gezondheidszorg dan bewoners van een traditioneel verzorgingshuis. Deze besparingen zijn nog niet gekwantificeerd.

5 Reacties

om een reactie achter te laten

E.Kriek

25 februari 2013

Een fraai voorbeeld van virtuele zorg vindt u hier:

https://www.youtube.com/watch?v=l4iQPWARP0M

Van Doorn

26 februari 2013

En om de paar honderddduizend mensen die nu het werk doen en grotendeels ook, maar anders, nodig blijven is er Andere handen community, de virtuele wereld waar zij zich klaarstomen om de kwaliteit van leven en samenredzaamheid met behulp van technologie en aandacht vorm te geven. Geïnteresseerd? Kom naar de kennismakingsworkshop op 14 maart zie http://www.casemanagementservices.nl/index.php/agenda

Wijnand

26 februari 2013

Goed idee maar ik heb twijfels,

1.welk overheids systeem werk adequaat
2.wie gaat het inrichten techneuten zonder kennis van ouderenzorg .
3 hoor niks over wijk verpleegsters.
4 mss iedereen een iPad is makkelijk in gebruik.
5.heb al systeem gezien van Brabant zorg.
Duur, moeilijk te bedienen, was wel de goed richting in
Maar gebruik bestaande systemen en integreer deze in het systeem.
iPad met symbaloo kan alles. Bedienen simpel
Lijkt me het proberen waart ism ouderen clubs

Geen techneuten systeem want je krijgt hoge rekening maar niet wat je wilt, hou het simpelKerkhoff

26 februari 2013

Een leuk idee maar natuurlijk wel gedaan door iemand die er zakelijk belang bij heeft.
Er is namelijk een zeer groot aantal zorgvragenden, o.a. VG, demeterend, die de virtuele af/behandeling niet aankunnen.En wat dit te maken heeft met "scheiding tussen wonen en zorg" slaat volgens mij nergens op..

van Dalen

26 februari 2013

Al jaren lang is het devies van Stichting Geriant: "Dementie, liever thuis". Daar is niets virtueels aan, dat vervangt ook niet het verzorgingshuis maar dat is gewoon de wens van heel veel mensen met dementie en hun partners/familie honereren dat ze liever thuis willen wonen. Dat is keihard werken volgens het casemanagement model: die moet alle betrokken en soorten hulpverleners en vakken en afdelingen rondom de patiënt op een lijn krijgen en houden.
Nieuw is het dus niet, dat het besparing oplevert is al lang duidelijk en onderzocht en dat mensen dat prettig vinden evenzeer.
Hoezo virtueel? Nieuwe wijn in oude zakken.

Top