ACTUEEL

Mediq wist van nepnaalden

Mediq, het distributiebedrijf voor medische middelen, heeft in maart al klachten ontvangen over ondeugdelijke insulinespuiten. Het bedrijf heeft echter verzuimd de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) daarover in te lichten.

Nepnaalden zijn niet steriel

Woordvoerster Catrien van de Buttingha van Mediq zegt dit naar aanleiding van de ontdekking dit weekeinde dat er 200.000 slechte NovoFine insulinenaalden in omloop waren. Deze nepnaalden zijn niet door het moederbedrijf Novo Nordisk geproduceerd. Ze zijn waarschijnlijk niet steriel en passen bovendien niet goed op de insulinepennen, waardoor ze kunnen afbreken. Het grootste gedeelte van de nepnaalden is inmiddels gevonden. Ongeveer 30.000 stuks, naar schatting van de inspectie, zijn echter nog niet achterhaald. De importeur van de naalden, Westerpark Farma Group, was lang onvindbaar voor de inspectie.

Verantwoordelijkheid

Wouter van der Horst, woordvoerder van de IGZ, geeft aan weken op zoek te zijn geweest naar de leverancier. Mediq wist al wie deze leverancier is. Van der Horst: “Het bedrijf is weliswaar niet verplicht ons te informeren, maar het moet wel zijn verantwoordelijkheid nemen.” Mediq erkent dat het de inspectie had moeten informeren, “al ligt de eerste verantwoordelijkheid daarvoor wel bij de importeur van de naalden”, benadrukt Van Buttingha.

Uitblijven van algemene waarschuwing

De inspectie heeft geen algemene waarschuwing gegeven over de nepnaalden naar Nederlandse bedrijven die insulinenaalden inkopen en leveren. “Daar hebben wij niet voor gekozen, maar was wellicht een optie geweest. Wij wilden eerst de bevestiging hebben of de naalden ook in Nederland in omloop waren. Toen we het bedrijfje, dat de naalden onder meer aan Polen en Engeland leverde, eenmaal hadden getraceerd wisten we dat de ondernemer ze ook in Nederland heeft verkocht."

Minimale verschillen

De IGZ begrijpt niet dat het bij een grote, beursgenoteerde onderneming als Mediq zo fout kan gaan en de nepnaalden door het controlesysteem kon glippen. Volgens Mediq zijn de verschillen met de echte NovoFinen-naalden miniem. Van Buttingha: “Wat we niet hebben geconstateerd, maar wat we wel hadden moeten zien was een aantal uiterlijke kenmerken op de doos. Dat we de inspectie niet hebben gebeld, zal ons niet meer gebeuren. We hebben direct onze procedures aangescherpt en daar hoort het informeren van de inspectie ook bij.” (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top