Finance

IT-tool maakt onder handen werk inzichtelijk

Accountantsbureau Deloitte heeft de juistheid en volledigheid van de zogeheten Onder Handen Werk Grouper van dienstverlener Performation op basis van een audit goedgekeurd. Ziekenhuizen kunnen daarmee meer grip krijgen op hun kasstroom. Ook kan de grouper antwoord bieden op problemen rond bevoorschotting.

De hoeveelheid onder handen werk (ohw) vertegenwoordigt circa een kwart van de totale jaaromzet van ziekenhuizen. Aan de hand van de Onder Handen Werk Grouper kunnen ziekenhuizen nu nauwkeurig de waarde bepalen van de voorraad onder handen werk. Dit is van groot belang voor de bevoorschotting door zorgverzekeraars. Zorgverzekeraar Achmea heeft inmiddels aangegeven dat ziekenhuizen bij gebruik van de ohw-grouper 90 tot 95 procent van hun ohw bevoorschot kunnen krijgen.

Kostbare zaak

De voorraad onder handen werk is voor veel ziekenhuizen een lastige en veelal kostbare zaak. Zolang een dbc of zorgproduct nog niet afgesloten is, hetgeen afhankelijk van de behandeling soms weken tot maanden duurt, kan er niet gedeclareerd worden. Daarmee is het ohw in feite een fictieve betalingstitel, waar wel aanzienlijke directe kosten mee gemoeid zijn voor ondermeer personeel en huisvesting. Om de kasstroom niet uit te putten, zijn ziekenhuizen genoodzaakt een financiële voorziening te treffen. In de regel gebeurt dit in de vorm van een voorschot van de zorgverzekeraars, maar wanneer dit voorschot niet toereikend is moeten ziekenhuizen voor een lening bij de bank aankloppen, met aanzienlijke rentekosten als gevolg.  

Alarm

Eerder dit jaar sloeg de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) alarm over de financiële verslaglegging van de ziekenhuizen. Volgens de accountants waren de cijfers over 2012 te ondoorzichtig om goed te keuren. Na een audit van Deloitte bleek de landelijke grouper, de IT-applicatie voor het automatisch afleiden en vaststellen van zorgproducten in de ziekenhuiszorg, betrouwbaar te zijn. De kosten voor onderhanden werk kunnen hier echter niet mee gemeten worden. Op dit moment zijn er 20 ziekenhuizen die gebruik maken van de Onderhanden Werk Grouper van Performation.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top