ACTUEEL

NHS faalt dramatisch bij zorg voor gehandicapten

Verstandelijk gehandicapten in Groot-Brittannië sterven gemiddeld zestien jaar te vroeg, omdat de nationale gezondheidszorg (NHS) hun lichamelijke klachten niet goed onderzoekt en behandelt. Dat blijkt volgens de Britse krant The Guardian uit onderzoek van wetenschappers van de universiteit van Bristol.

Zij onderzochten de vroegtijdige dood van verstandelijk gehandicapten in vijf instellingen in het zuidwesten van Engeland in een periode van twee jaar. De onderzoekers stuiten in deze periode op een kleine 250 sterfgevallen, waaronder 14 kinderen. Amper een maand geleden kwam de NHS ook uitermate negatief in het nieuws na een schokkend rapport over wantoestanden bij het Mid-Staffordshire Hospital, waar tussen tussen 2005 en 2009 in het ziekenhuis 400 tot mogelijk 1200 patiënten onnodig overleden.

Schande

De liefdadigheidsorganisatie Mencap, die zich inzet voor het welzijn van verstandelijk gehandicapten, noemt de bevindingen een schande. “Er overlijden ieder jaar binnen de NHS net zo veel mensen met een verstandelijke beperking als binnen Mid-Staff”, aldus Mencap-directeur Jan Tregelles. “Deze sterfgevallen worden veroorzaakt door trage diagnose en slechte zorg en zijn daarmee een aanwijzing voor de manier waarop verstandelijk gehandicapten binnen de NHS worden gediscrimineerd.”

Volgens onderzoeker Pauline Heslop bewijzen de verontrustende uitkomsten van het onderzoek eens te meer dat er ten aanzien van de NHS “direct actie” moet worden genomen. (ANP/Skipr)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top