ACTUEEL

Grote schoonmaak NHS na gruwelrapport

De bezem gaat door de National Health Service (NHS). Dat heeft de Engelse premier David Cameron woensdag beloofd na verschijnen van een schokkend rapport over misstanden in het Mid-Staffordshire Hospital.

Blijkens het rapport stierven tussen 2005 en 2009 in het ziekenhuis 400 tot mogelijk 1200 patiënten onnodig. “Wat er in het Mid-Staffordshire is gebeurd, is niet alleen fout, het is ronduit afschuwelijk”, aldus Cameron tegenover het Engelse Lagerhuis. “Honderden patiënten hebben geleden onder verwaarlozing en mishandeling.” Blijkens het rapport van Robert Francis waren patiënten ondervoed en uitgedroogd en lagen ze geregeld in hun eigen uitwerpselen.  

Bureaucratie

Het management krijgt in het rapport zware kritiek. Het zou zich vooral hebben beziggehouden met een beperkt aantal bureaucratische doelstellingen zonder oog te hebben voor de patiënten. Ook de medische staf krijgt kritiek vanwege een passieve houding en het ontlopen van verantwoordelijkheden. Het bureaucratische Britse openbare gezondheidszorgstelsel waar het Mid-Staffordshire deel van uitmaakt, is volgens Francis toe aan een “cultuurverandering''.

Nieuwe inspecteur

Nog eens vijf ziekenhuizen met een hoog sterftecijfer worden de komende tijd door onafhankelijke onderzoekers onder de loep genomen. Daarnaast wordt er een nieuwe hoofdinspecteur voor de Britse ziekenhuissector benoemd.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

7 februari 2013

In Nederland zijn ziekenhuisbestuurders ook niet direct betrokken bij het meten, beoordelen en verbeteren van de kwaliteit van zorg. Daarmee zeg ik niet dat dit in Nederland ook gebeurd, maar het zou wel kunnen.

Top