ACTUEEL

Cardiochirurg Haga neemt time-out tot Pasen

Eén van de cardiochirurgen van het Haga Ziekenhuis meldt in een persbericht dat hij tot Pasen een time-out neemt van zijn chirurgische werkzaamheden. Het ziekenhuis bevestigt de time out. Een woordvoerder voegt daaraan toe dat het Haga ziekenhuis streeft naar een definitieve stopzetting van de samenwerking met de cardiochirurg.

Vorige week ontstond ophef over de relatief hoge sterftecijfers in het hartcentrum over vier jaren. Radioprogramma Argos meldde dat in het hartcentrum van het HagaZiekenhuis bij cardiochirurgische operaties jarenlang gemiddeld meer patiënten overleden dan bij andere hartcentra in Nederland. “De onderlinge verhoudingen tussen de cardiochirurgen zijn slecht en er is van 2007 tot 2010 door één cardiochirurg van de afdeling gesjoemeld met de sterftecijfers.”

'Sterftecijfers vallen binnen normen'

De cardiochirurg was in 2004 één van de oprichters van het Hartcentrum van het Haga Ziekenhuis maar gaf er geen leiding aan. Samen met drie collega’s voerde hij onlangs zo’n 900 hartoperaties per jaar uit. In zijn persbericht meldt hij: “Naast de operaties was het zijn taak de sterftecijfers van hartpatiënten die in het Haga Ziekenhuis werden behandeld vanuit de verschillende afdelingen te vergaren en door te sturen naar de Nederlandse Vereniging voor Thoraxchirurgie. Recent is na onderzoek gebleken dat deze cijfers in de periode 2007 tot 2010 door omstandigheden niet correct konden worden weergegeven.” Inmiddels zouden deze cijfers gecorrigeerd zijn door opnieuw de databases te onderzoeken. Volgens de chirurg is vastgesteld dat er binnen het Haga Ziekenhuis géén sprake was van abnormaal hoge sterftecijfers bij hartpatiënten. ”De sterftecijfers zijn vergelijkbaar met bijvoorbeeld die van het Leids Universitair Medisch Centrum en vallen binnen alle geldende normen. Na organisatorische veranderingen bij onder andere de Intensive Care van het Haga Ziekenhuis is deze zogenoemde mortaliteit vanaf 2009 gedaald, naar het niveau van het landelijke gemiddelde (rond de 3%).”

Zakelijke geschillen in maatschap cardiochirurgie

De chirurg maakt ook nog melding van enkele zakelijke geschillen van inzicht die in de loop van 2011 zijn ontstaan tussen hem en zijn collega’s van de maatschap. “Dit heeft de samenwerking onder druk gezet. (…) Om tot een definitieve oplossing te komen, zijn de chirurg en het ziekenhuis nu in overleg getreden. Zodra het overleg heeft geleid tot meer duidelijkheid, zal de cardiogirurg in kwestie zijn werk als hartchirurg zo spoedig mogelijk hervatten.” Of hij dat in het Haga ziekenhuis doet of elders, blijft onvermeld. Het ziekenhuis wil de samenwerking stopzetten.

5 Reacties

om een reactie achter te laten

a de groot

24 maart 2013

En geeft deze man geen miljoenen afkoopsom / oprotpremie mee , betaal het geld aan de nabestaanden en nog levende slachtoffers

Buitendijk

28 maart 2013

Jammer, de reactie hierboven van 24 maart jl. Deze arts heeft mij in september 2011 op uiterst vakkundige wijze geopereerd, 2 hartkleppen gerepareerd en een hartritmestoornis verholpen. Voor en na de operatie had hij alle tijd voor mijn vragen. De operatie zelf heeft hij uiterst vakkundig uitgevoerd, zo bleek bij nacontrole van mijn eigen cardioloog. Laten we niet oordelen op basis van de weinige en wellicht gekleurde informatie die in de pers komt.

Bakker

29 maart 2013

Inhoudelijk over het reilen en zeilen op de afdeling cardiochirurgie weet ik niet veel.
Wel weet ik dat deze chirurg mij verleden jaar 16 maart 2012 geopereerd heeft aan respectivelijk, hartritmestoornissen en 4 omleidingen.
De heeft voor mij als patient veel tijd gehad, ook in de nazorg.
Wanneer ik nu weer een hart operatie zou moeten ondergaan, zou ik me zo weer overgeven aan deze persoon
In mijn ogen en wat mijn vrouw en ik over hem gelezen hebben, is het een uiterst bekwaam iemand.
Mijn vrouw en ondergetekende wensen hem en zijn familie dan ook alle sterkte in deze tijd.

Chaturi

27 juni 2013

Deze chirurg heeft mij in februari 2011 geopereerd aan mijn hartklep, nieuwe touwtjes aangehecht. Zo professioneel en zijn menselijke kant, echt warm mens. Nam steeds contact op om te informeren hoe de genezing en conditie was. Deze nazorg geeft veel rust en vertrouwen. Het is zo jammer dat er nu geen contact is. Ik hoop gauw dat hij ergens in Nederland actief wordt met zijn werkzaamheden in hartchirurgie.
Zonde, zo'n mooi palmares, nu time out!
Het leven kent geen time out, hij kan zoveel levens redden!
Er gaat geen voorbij dat ik niet aan u denk, u heeft mij een kans gegeven.
Ik wens u veel succes met het hervatten van uw beroep.
Velen hebben u nodig.

Hummelink-Wils

31 maart 2014

29 juli-2009 ben ik door deze chirurg geopereerd aan een anurisma. Heb een stuk kunstof aorta gekregen direct vanuit het hart een hartverzakking opgehaald en een hartklep aan gepast . Dit is een fantastische arts ik zou me zo weer door hem laten opereren. Dit is ook nog een arts met een menselijke kant en aandacht voor de patient wat ik van de meeste artsen niet kan zeggen.
Hoop ook zeker dat hij blijft en anders te horen krijgen waar hij werkt. Want is het weer nodig dan graag weer door hem.

Top