ACTUEEL

RTL publiceert sterftecijfers zes ziekenhuizen

Zes ziekenhuizen geven voor het eerst complete openheid van zaken over hun sterftecijfers. Op verzoek van de researchredactie van RTL Nieuws publiceren zij hun sterftecijfers per aandoening.

Patiënten kunnen voor 50 aandoeningen, zoals hartinfarct, longontsteking of maagkanker, zien hoe de zes ziekenhuizen scoren ten opzichte van het landelijk gemiddelde. 65 Ziekenhuizen publiceren hun algemene sterftecijfer. De cijfers van de zes ziekenhuizen staan online. Op de website van RTL Nieuws vindt u de cijfers van het Laurentius Ziekenhuis, het Martini Ziekenhuis, UMC Utrecht, het Langeland Ziekenhuis, de Isala Klinieken en het VU Medisch Centrum.

Sterftecijfer HSMR openbaar

Het merendeel van de 92 ziekenhuizen wil nog geen openheid wil geven over de gedetailleerde sterftecijfers, meldt RTL Nieuws. “Wel maken nu 65 ziekenhuizen hun algemene, gewogen, sterftecijfer van het ziekenhuis bekend. Het gaat om de HSMR (Hospital Standardized Mortality Ratio) over 2011.”

Onbetrouwbare registratie

Bijna een derde van alle ziekenhuizen wil geen enkel sterftecijfer openbaar maken. “Bij een deel is hun medische registratie nog steeds niet betrouwbaar genoeg om sterftecijfers te berekenen. Tien ziekenhuizen houden de cijfers liever intern, terwijl zij die wel hebben. Als reden geven zij bijvoorbeeld aan dat dit voor intern gebruik bedoeld is of dat zij deze cijfers nog niet betrouwbaar genoeg vinden.”

Anderhalf keer meer sterfgevallen

In 32 ziekenhuizen scoren met hun HSMR-sterftecijfer boven de 100, blijkt uit het RTL Nieuws-onderzoek. Dat betekent dat daar de sterfte hoger is dan verwacht. Via een statistische methode wordt met overlijdensgegevens van alle ziekenhuizen berekend of een ziekenhuis een hogere of lagere sterfte heeft dan verwacht op basis van verschillende patiëntenkenmerken. Het cijfer 100 wil zeggen dat een ziekenhuis precies zoveel sterfte heeft als je zou verwachten. Er is één ziekenhuis dat een HSMR-cijfer heeft van 146, daar overlijden dus anderhalf keer zo veelpatiënten als verwacht. Dit ziekenhuis heeft zich bij RTL Nieuws niet bekendgemaakt.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Jumbo

25 maart 2013

Er is één ziekenhuis dat een HSMR-cijfer heeft van 146, daar overlijden dus anderhalf keer zo veelpatiënten als verwacht.

Combineer dat eens met dit de weigering tot openbaarmaking:

'Tien ziekenhuizen houden de cijfers liever intern, terwijl zij die wel hebben. Als reden geven zij bijvoorbeeld aan dat dit voor intern gebruik bedoeld is of dat zij deze cijfers nog niet betrouwbaar genoeg vinden.”

En elke marketingdeskundige begrijpt dat hiermee de weg open ligt om met 1 suggestie welk ziekenhuis dat hoogste HSMR zou hebben het zwarte piet virus zich blijvend nestelt in het collectieve geprivatiseerde ziekenhuis-geheugen.

Het gaat nu echt hard tegen hard tussen de heren doktoren en directies en managers. Degene met het meeste (private investerings) geld en het grootste corrupte old cowboys netwerk zal wel als winnaar uit deze onsmakelijke top 100 te voorschijn komen. Gevolg van het gekozen marktwerkingsprincipe door welker bril men in crisistijden naar de zorg pleegt te kijken.

Vaarwel medisch-wetenschappelijk Nederland waar gedetailleerde beschrijvingen van veronderstelde mortaliteit oorzaken plaats moeten maken voor de stemmingmakerij van RTL en aan de weg timmerende zorgonderondemers met overduidelijke behoefte investeerders tevreden te stellen en de grootste te willen worden in ondernemersland.

van Loon, NFK

25 maart 2013

Transparantie is essentieel, maar publicatie sterftecijfers via media leidt tot onnodige onrust. Reactie Nederlandse Federatie van Kankerpatientenorganisatie + advies aan patienten: http://www.nfk.nl/overdenfk/recent_nieuws/_pid/content1/_rp_content1_elementId/1_537750

Top