ACTUEEL

RIVM nog niet ongerust over Chinese vogelgriep

Het nieuwe type vogelgriep dat in China is vastgesteld, hoeft geen problemen in Nederland te veroorzaken. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bekend gemaakt.

Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat het virus van mens op mens overdraagbaar is en vooralsnog zijn de reizigersadviezen voor China niet gewijzigd. Een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zegt maandag dat het virus  “voorlopig niet aan de orde is in Nederland’’.

Nieuwe variant

In China zijn inmiddels 21 mensen besmet met ‘influenza A (H7N9)’, zoals de nieuwe vogelgriepvariant voor medische wetenschappers heet. De bron van de besmettingen is nog niet bekend, zo bracht de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maandag naar buiten. Van de besmette personen zijn er inmiddels zes overleden, twaalf anderen zijn ernstig ziek en drie mensen hebben een milde vorm.

Onderzoek

De Chinese autoriteiten houden nauwlettend in de gaten of enkele honderden mensen die in de nabijheid van de besmette personen verkeren ook ziek worden. Want dat zou kunnen betekenen dat het virus wel onderling overdraagbaar is, wat zeer gevaarlijk is met een nieuw type griep waarvoor nog geen vaccin beschikbaar is. In China is onderzoek ingesteld naar de oorzaak van de besmettingen. Ook oude ziektegevallen die mogelijk niet herkend zijn als vogelgriep, worden nog eens tegen het licht gehouden, aldus de WHO.

Vervoersverbod

In de stad Nanking is de handel in pluimvee verboden en in Shanghai mag geen pluimvee meer worden vervoerd. In die laatste miljoenenstad zijn ook dieren op twee gesloten pluimveemarkten afgemaakt. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top