ACTUEEL

Philips betaalt VS boete om Poolse fraudezaak

Philips betaalt in de Verenigde Staten een boete van 4,5 miljoen euro aan beurswaakhond SEC wegens een omkoopschandaal in Polen. Dat heeft een woordvoerder van het elektronicaconcern dinsdag bevestigd na een bericht in zakenkrant The Wall Street Journal.

Smeergeld

Een aantal medewerkers van Philips Healthcare in Polen werd in 2009 aangeklaagd wegens illegale betalingen aan ziekenhuisbestuurders. Het bedrijf maakte daar melding van bij de SEC en het ministerie van Justitie en deelde ook de resultaten van een intern onderzoek met de Amerikaanse autoriteiten. Daaruit bleek dat tussen 1999 en 2007 inderdaad onwettige betalingen zijn verricht door voormalige medewerkers van Philips in Polen.

Beurswaakhond VS

Op grond van een wet die omkoping van buitenlandse functionarissen door in de VS actieve ondernemingen verbiedt, heeft de SEC vervolgens een boete opgelegd. Volgens de beurswaakhond waren bovendien de toezichtmaatregelen van Philips in Polen onvoldoende. Justitie in de VS liet eind 2011 weten af te zien van nader onderzoek. “Het Amerikaanse deel van de zaak is hiermee afgerond”, aldus de zegsman. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top