ACTUEEL

Ontslagen en faillissementen dreigen in zorg

Marktwerking in de zorg zal leiden tot reorganisaties en faillissementen. Vier op de tien zorginstellingen zijn nog niet klaar voor de marktwerking. Dat blijkt uit een onderzoek van accountants- en adviesbureau BDO Branchegroep Zorg onder 231 instellingen in de zorg.

Vooral de overgang van de jeugdzorg naar de nieuwe omstandigheden is volgens de onderzoekers een zorgenkindje. Circa 40 procent van de jeugdzorginstellingen geeft aan te weinig financiële buffers te hebben, waardoor ingrepen in de organisaties onontkoombaar zijn.

Thuiszorg

In de thuiszorg verwacht BDO eveneens nadere reorganisaties, in navolging van de maatregelen bij de thuiszorgorganisatie Sensire in Oost-Gelderland. Daar verdwijnen 800 banen omdat de contracten met zeven gemeenten aflopen en Sensire niet weet hoeveel zorg het in de toekomst kan leveren.

Onderzoeker Chris van den Haak van BDO: "We verwachten dan ook nog steeds een toename van het aantal faillissementen en reorganisaties in de zorg. Met name zorginstellingen waar zowel sprake is van een onduidelijke strategie als van een zwak weerstandsvermogen lopen gevaar."

Moeilijk uitvoerbaar

Volgens BDO wordt de onzekere situatie voor de circa 1,4 miljoen werknemers in de sector veroorzaakt door de regelgeving, die continu verandert en moeilijk uitvoerbaar is.

Over anderhalf jaar krijgen de gemeenten de verantwoordelijkheid voor de zorg aan jongeren, ouderen, zieken en gehandicapten. Het geld dat daarvoor beschikbaar is, lijkt door bezuinigingen ontoereikend om al het werk te kunnen uitvoeren. Dat plaatst zorginstellingen voor financiële en strategische problemen. Zeker is volgens BDO Branchegroep Zorg dat de tarieven omlaag gaan.

Marktwerking

BDO constateert dat de overgang naar marktwerking op zichzelf redelijk goed verloopt. In een vergelijkend onderzoek van ruim een jaar geleden waren slechts twee op de tien zorginstellingen voorbereid op marktwerking. Nu is dat zes op de tien.

Uit het rapport blijkt ook dat ziekenhuizen zich in een strategische spagaat bevinden. Veel ziekenhuizen kampen met overcapaciteit en twijfelen tussen fusies met andere ziekenhuizen en specialisatie. (ANP)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Dr. Verboom

27 mei 2013

Degenen die al deze ellende hebben geregeld zitten tegen hun pensioen. Dat is dan weer een voordeel.

Transparantie, PvdAfgunst, het komt mijn strot uit en ik ben blij dat ik er ook mee kan stoppen nu ik mijn villa van 1,5 miljoen eindelijk heb kunnen verkopen!

Laten we nuchter zijn, er werken gewoon 1 miljoen teveel in de zorg. De verpleging is het Amsterdamse Bos van de 21e eeuw. We moeten toegeven dat de zorg niet betaalbaar kan blijven voor iedereen. Daarom pleit ik voor een stop op de geneeskunde voor vrouwen want die zijn steeds weer geneigd toe te geven aan de mallotige eisen van bijvoorbeeld allochtonen.

Het is veel zinniger om ons specialisten ruimhartig te vergoeden want wat is nou een salaris van pak weg 4 a 5 ton?

G.E Discrimineerd

28 mei 2013

Zie hierboven het voorbeeld van een graaiende , discriminerende ouderwetse arts/specialist

Dit soort moet gauw weg en plaatsmaken voor jonge artsen man of vrouw (70%) die nu na een studie van 10 tot 15 jaar erkloos thuiszitten omdat de oude zakkenvullers niet genoeg hebben aan hun 3e huis, 2e porsche en 4e vrouw

Fijn dat deze arts plaats wil maken

Anoniem

3 juni 2013

@2 ++++++++

Arrogante kwal!

Top