ACTUEEL

Crowdfunding Anno12 succesvol

De nieuwe zorgverzekeraar (in wording) Anno12 is weer een stap dichterbij. De afgelopen weken haalde het initiatief ruim zes ton op via crowdfunding. Daarmee is het benodigde startkapitaal bijeen.

Nu het benodigde startkapitaal binnen is, gaat initiatiefnemer Rob Adolfsen een drukke maand tegemoet. Eind juni moet hij de vergunningsaanvraag voor een nieuwe zorgverzekeraar indienen bij De Nederlandsche Bank.

Juridische structuur

Adolfsen moet daarvoor de komende weken de juridische structuur inrichten. Anno12 gaat werken vanuit een coöperatiestructuur, zoals ook de Rabobank die hanteert. De leden en aandeelhouders worden daarin vertegenwoordigt door een coöperatie. Die coöperatie is op zijn beurt de enig aandeelhouder van het bedrijf. Ook moeten de toekomstige bestuurders en commissarissen van het bedrijf een goedkeuringsaanvraag indienen. Adolfsen mag de namen van de beoorde commissarissen nog niet bekend maken.

Vergunningsaanvraag

DNB heeft daarna drie maanden om de vergunningsaanvraag te beoordelen. Al houdt Adolfsen zelf rekening met anderhalve maand uitloop. Ongeacht die mogelijke uitloop, gaat Adolfsen er van uit dat Anno12 in 2014 operationeel zal zijn.

Realistisch

De initiatiefnemer wil van felicitaties echter nog niets weten. “Sommigen schrijven al dat er een nieuwe zorgverzekeraar is. Dat is niet zo, we zijn nog steeds 'in wording'. Anno12 is er pas als er een vergunning is en als we klanten hebben. Ik blijf daarin realistisch.”

Domper 

Vorig jaar dacht Adolfsen ook voldoende startkapitaal bij elkaar te hebben. Lancering van het bedrijf ging toen echter niet door omdat één van de investeerders problemen kreeg met zijn compagnon. Daarmee viel een deel van startkapitaal weg.

Startkapitaal

De afgelopen maanden haalde Adolfsen 3,2 miljoen euro op, waarvan zes ton via crowdfunding. Een belangrijk deel van dat bedrag, namelijk 2,3 miljoen euro, wordt gestort in het waarborgfonds. Dat is een verplichting die iedere financiële instelling kent op basis van de solvabiliteitsregels.

Uitbesteden

De rest van het geld wordt gebruikt voor de operaties van het bedrijf. Volgens Adolfsen is het startkapitaal van 3,2 miljoen 'klein'. “We kunnen het alleen maar voor dit bedrag doen omdat we een aanzienlijk deel van de activiteiten hebben uitbesteed.” Zo wordt Multizorg naar alle waarschijnlijkheid verantwoordelijk voor de zorginkoop.

Achmea

Als de vergunningsaanvraag voor DNB de deur uit is, zal Adolfsen zich zetten aan het actualiseren van de polisvoorwaarden. Mogelijk sluit het bedrijf zich in het eerste jaar voor de aanvullende verzekeringen aan bij een andere reeds bestaande verzekeraar. Adolfsen verzekert dat dat niet Achmea is, zijn oud-werkgever. “Ik ben daar zelf weggegaan. Het zou moeilijk uitlegbaar zijn als ik nu met ze in zee zou gaan. Overigens heeft Achmea zelf ook geen contact met mij gezocht.” Met de andere acht verzekeraars heeft Adolfsen wel contact. (Daan Marselis)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

6 juni 2013

Ik ben wel huiverig over dat aanhaken bij een bestaande verzekering: krijgen we dan niet het zelfde als in de energie- en bankenbranche? Een groene poot voor de bühne en de rest gaat door op de oude voet.

Top