ACTUEEL

Interimmer herijkt toezicht ZuidZorg

Interimmer herijkt toezicht ZuidZorg

Interim-bestuurder Frits van den Broek is benoemd tot voorzitter van de raad van toezicht van ZuidZorg. Hij neemt die rol over van Frank Kaptein die eind juni samen met de meerderheid van de toezichthouders aftrad.

Van den Broeks belangrijkste taak is het formeren van een nieuwe raad van toezicht. Voorzitter Kaptein en vice-voorzitter Linie Aalbers, alsmede lid Peter Geboers, stapten op 25 juni op naar aanleiding van de ophef over het voortijdige ontslag van bestuursvoorzitter Hanneke Houtzagers, die zeven weken bij ZuidZorg in dienst was.

Werving

De nieuwe raad van toezicht zal uit minimaal vijf en maximaal zeven leden bestaan. Werving gebeurt op basis van de Zorgbrede Governancecode. Dit betekent dat de vacature openbaar gemaakt wordt en er openbare werving plaatsvindt. Daarnaast kunnen de cliëntenraad en de ondernemingsraad van ZuidZorg een profiel opstellen dan wel  een voordracht doen.

Aftreden

Van den Broek vormt samen met Marcel Voets en Steven Jellinghaus de voorlopige raad van toezicht. Van den Broek treedt af zodra de raad van toezicht weer op sterkte is. Dit zal naar verwachting enige maanden vergen. Jellinghaus, die op voordracht van de ondernemingsraad zitting heeft, zal zijn functie ter beschikking stellen zodra zijn opvolger benoemd is. Voets blijft wel deel uitmaken van de raad van toezicht.

Interim

Van den Broek was in het verleden jarenlang directeur van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Ook was hij voorzitter van de Nederlandse vereniging van ziekenhuisdirecteuren (NVZD) en waarnemend voorzitter van de Nederlandse vereniging van ziekenhuizen (NVZ). Meer recentelijk was  Van de Broek interim-bestuurder bij ondermeer het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse en de MCA Gemini Groep.  

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

3 juli 2013

Geen verfrissende en moreel verantwoorde keus. Old boys network.

Deze gepensioneerde meneer is interim bestuursvoorzitter geweest van 2010 tot 2012 van het inmiddels failliete Ruwaard ziekenhuis. Daar toucheerde hij 210.000 euro per jaar met een deeltijdfactor van 0.44. Daarvoor was hij interim bestuurder voor 8 maanden bij een ander ziekenhuis in Alkmaar. Salaris meer dan 300.000 euro.

Bij een discussie over bezoldigingen die zoveel stof deed opwaaien bij Zuidzorg lijkt mij dit een onverstandige keus. Het zou iemand moeten zijn met een onbesmet blazoen om alle schijn te voorkomen.

Top