ACTUEEL

Voor 6 miljoen euro aan zorgfraude ontdekt

Zorgverzekeraars hebben vorig jaar voor 6 miljoen euro aan valse zorgnota's onderschept. Ook brachten de verzekeraars voor 9,5 miljoen aan foute declaraties aan het licht, waarbij fraude vermoed wordt. Dat meldt Zorgverzekeraars Nederland (ZN) donderdag.

Zorgverzekeraars hebben vorig jaar in totaal voor 1,2 miljard euro aan declaraties afgewezen omdat er een fout in zat. Voor het grootste deel was er geen opzet in het spel. De meeste van deze afwijzingen vonden plaats in de Medisch Specialistische Zorg, de GGZ en de Hulpmiddelenzorg. In totaal is er in 2012 zo'n 33 miljard euro aan zorgkosten uitgekeerd door de verzekeraars.

In 2011 werd een bedrag van 7,7 miljoen aan zorgfraude opgespoord.

Intensiever

De komende jaren worden de controles op zorgdeclaraties nog instensiever, zegt ZN. "Zorgverzekeraars vinden het onacceptabel dat geld van premiebetalers onterecht wordt uitgegeven, zeker in een tijd waarin iedereen moet bezuinigen."

De verzekeraars willen ook dat ziekenhuisnota's begrijpelijker worden voor verzekerden, zodat ze meer inzicht krijgen in de kosten van hun zorg en ze kunnen bijdragen aan het tegengaan van onterechte zorgdeclaraties

Gevolgen

De gevolgen voor fraudeurs variëren van een waarschuwing tot contractbeëindiging tot gerechtelijke stappen.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die erop toeziet dat zorgverzekeraars controles uitvoeren, is blij dat de verzekeraars hun verantwoordelijkheid nemen, zo laat een woordvoerster donderdag weten. Wel vindt de NZa dat er nog beter gecontroleerd kan worden. ,,En dat weten ze. Wij wijzen de sector daar keer op keer op'', aldus de woordvoerster. (ANP/Skipr)

6 Reacties

om een reactie achter te laten

Mitrasing

11 juli 2013

en welke deel van die 1,2 miljard wordt alsnog gedeclareerd? Fraude dus amper een fractie van een promille...
De olifant in de woonkamer wordt gemist: mislukt DBC DOT systeem..

Anoniem

11 juli 2013

"Zorgverzekeraars vinden het onacceptabel dat geld van premiebetalers onterecht wordt uitgegeven, zeker in een tijd waarin iedereen moet bezuinigen."

Terecht! Het is om je groen en geel te ergeren aan valse declaraties en toen laatst iemand er wat van zei is hij uit de kliniek gepest.

De verzekeraars moeten keihard beleid gaan voeren want van enige schaamte is allang geen sprake meer bij veel specialisten. Pakken wat je pakken lijkt het motto.
En wat de DOT of DBC betreft, dat heeft de sector zelf zo gewild omdat ze dachten dat zij de neigen zouden zijn die het konden begrijpen waardoor de kans op ontdekking van malversaties nihil was. Maar ze zijn echt niet gek, onze verzekeraars en weten meer als ze in de openbaarheid mogen brengen om niet de belangen van de patienten te schaden. Maar het gaat koppen rollen, dat staat vast. Eindelijk begint er een begin te komen van eerlijk zakendoen door de echte graaiers in de zorg, de specialisten. En er staan genoeg jonge specialisten klaar om het werk van de oude bedriegende garde per direkt over te nemen!

ERr zijn altijd te weinig managers in de zorg geweest, daar betalen we nu de prijs voor. Maar de IT wereld zal ook hier voor een revolutie zorgen en Nederland weer een betrouwbaar eerlijke land maken geschoeid op zuivere rekenkunde

Anoniem

11 juli 2013

#2: sterker nog, de zorg in NL zou het beste af zijn met alleen de economen van ZN en de ICT'ers.
Waarom hebben wij eigenlijk nog die graaiende artsen nodig?
Ik verwacht persoonlijk erg veel van een ZN- econoom, die via Skype spreekuur houdt.
Geef hem/ haar de juiste ICT tools ( moet ik naar de ZN-adviseur app, kanker voor doe- het- zelvers, dementie voor gevorderden ) en we zijn definitief van deze artsenplaag af.

Iemand

11 juli 2013

Ik ben als administratief medewerker verantwoordelijk voor zeker 20 miljoen aan foutieve declaraties.
Dit lag aan een fout in een softwaresysteem. Alle declaraties zijn later onder andere factuurnummers opnieuw ingediend.
Het doet me pijn dat dit als 'fraude' wordt bestempeld.
Framing, onrecht en een heel vervelend communicatie apparaat van zorgverzekeraars(nederland) halen al het vertouwen weg uit de branche die voor 99.9% uit hulpverleners bestaat die echt alleen gekozen hebben om een mooi vak uit te oefenen.

Deze framing om controles te verhogen, schadelast te beperken en winst te optimaliseren neem ik zorgverzekeraars zeer kwalijk.

Het is het systeem dat voor fouten en torenhoge kosten zorgt, niet de hulpverleners.


Wilmink

12 juli 2013

"De verzekeraars willen ook dat ziekenhuisnota's begrijpelijker worden voor verzekerden, zodat ze meer inzicht krijgen in de kosten van hun zorg en ze kunnen bijdragen aan het tegengaan van onterechte zorgdeclaraties".

Misschien kunnen de verzekeraars zelf ook een begin maken met het versturen van duidelijke overzichten naar hun verzekerden. Ik wordt er vaak geen wijs uit waar mijn eigen risico aan opgaat, omdat veelal alleen codes worden vermeld bij de betreffende bedragen.

Tips

12 juli 2013

Nog geen half procent van het totaal gedeclareerd bedrag is dus echt fraude... Natuurlijk is elke valse declaratie er een teveel, maar vind dit toch wel een beetje op stemmingmakerij gaan lijken.
Dit zijn de zorgaanbieders alleen al kwijt aan rente die ze moeten betalen over leningen die ze aan moeten gaan omdat EI-standaarden niet werken, uitleveringen te laat zijn, softwaresystemen niet goed communiceren en contracten niet op tijd af worden gesloten. En de oorzaken hiervan liggen echt niet alleen maar bij de zorgaanbieders.

Hebben we het misschien niet gewoon allemaal veel te complex gemaakt met zijn allen...

Top