ACTUEEL

Utrecht behoudt mogelijk toch kinderhartchirurgie

Het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht) kan wellicht toch hartoperaties bij kinderen blijven uitvoeren. Het centrum voor kinderhartchirurgie in Utrecht zou evenals de centra in Nijmegen en Amsterdam moeten sluiten. Doordat de Nijmeegse kinderhartchirurgie voorlopig naar het UMC Utrecht is overgeheveld, maakt deze instelling toch weer kans de discipline te behouden.

Commissie-Lie wil kinderhartchirurgie concentreren

Dat heeft minister Ab Klink (Volksgezondheid) maandag de Tweede Kamer laten weten. Drie van de zes centra voor kinderhartchirurgie moesten van hem dicht over een paar jaar. Hij volgde daarmee het advies van de commissie-Lie op. Met zes centra was het lastig om de kwaliteit overeind te houden: per ziekenhuis zouden dan te weinig operaties worden gedaan. Volgens commissie is genoemd naar de voorzitter, gepensioneerd hoogleraar cardiologie Henk Lie. Volgens Lie wijst onderzoek uit dat een centrum minimaal 350 operaties per jaar moet uitvoeren om een minimum aan kwaliteit te bieden. Alleen in het Leids Universitair Medische Centrum, het Erasmus MC in Rotterdam en het Groningse Universitair Medisch Centrum zouden kinderen aan aangeboren hartafwijkingen geholpen blijven worden.

Kinderhartchirugie Nijmegen verplaatst naar Utrecht

Maar nu zowel de patiënten als de specialisten van Nijmegen naar Utrecht verkassen wegens de fusie, krijgt het centrum voor kinderhartchirugie in het UMC Utrecht tot 2011 alsnog de kans om zich te bewijzen. Klink houdt wel vast aan hoogstens drie centra. Over twee jaar zal er van de overgebleven vier dus nog een moeten afvallen.

Patiëntenvereniging pleit voor vier kinderhartcentra

De Patiëntenvereniging Aangeboren Hartafwijkingen (PAH) pleit voor vier kinderhartcentra. De patiëntenvereniging is ervan overtuigd dat daarmee kinderen met een aangeboren hartafwijking goede zorg krijgen op redelijke afstand van hun woonplaats. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top