ACTUEEL

Familieraad zegt vertrouwen in bestuur NOVO op

Familieraad zegt vertrouwen in bestuur NOVO op

De centrale familieraad heeft het vertrouwen opgezegd in de raad van bestuur van NOVO. Dit heeft een woordvoerder van de Groningse instelling voor gehandicaptenzorg tegenover Skipr bevestigd.

De raad van toezicht van NOVO heeft dinsdagavond beraad gehouden, maar neemt nog geen besluit over het vertrek van de  bestuurders van de noordelijke gehandicaptenzorginstelling.

De NOVO-vestiging in Onnen raakte in opspraak nadat Nieuwsuur op 5 augustus het overlijden van een 44-jarige cliënte van NOVO onder de aandacht bracht. De vrouw overleed vorig jaar nadat vier medewerkers haar in langdurig bedwang hielden.

Niet capabel

De familieraad is geschokt door de kwalificatie van ondeskundig handelen, die de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) aan het incident verbond. Ook vindt de familieraad dat de bestuurders verzuimd hebben om open kaart te spelen. In eerste instantie werden de betrokken personeelsleden zelfs door de bestuurders gecomplimenteerd vanwege hun "professionele optreden". "Dat is voor familieleden van cliënten pijnlijk om te lezen en maakt ons bezorgd over het lot van onze naasten bij een instelling geleid door zo'n raad van bestuur", aldus de familieraad in de het Dagblad van het Noorden. De familieraad komt nu tot de slotsom dat bestuurders Jaap van der Pol en Wiecher Hadderingh "niet in staat zijn haar familieleden in instellingen kwalitatief voldoende en veilige zorg te bieden".

Schending privacy

De familieraad heeft ook aanstoot genomen aan de wijze waarop de raad van bestuur van NOVO zich afgelopen weekend in een interview in NRC Handelsblad heeft uitgelaten. Naar aanleiding van het overlijden van ‘Roelie’ (niet haar echte naam) vragen de bestuurders zich “achteraf af of zij de cliënt niet hadden moeten doorverwijzen naar een gesloten inrichting”. De 44-jarige zwakbegaafde vrouw zou volgens hen “te zware problemen” hebben gehad voor de behandellocatie in Onnen.

De familie van de vrouw is verontwaardigd over deze schending van de privacy. Ook zijn de familieleden boos dat de bestuurders informatie over Roelie naar buiten hebben gebracht zonder dat zij daarin van tevoren is gekend, zo meldt het Dagblad van het Noorden. Ook herkennen de zussen zich niet in het geschetste beeld van Roelie als “zwaar geval”. Roelie heeft volgens hen lang zelfstandig gewoond met ambulante begeleiding.

Afwachten

De raad van toezicht stelt in Nieuwuur bij monde van vice-voorzitter Marian Jager-Wöltgens dat er nog geen beslissing genomen is. De raad van toezicht wil eerst de resultaten van een onderzoek dat wordt uitgevoerd door onderzoeksbureau Argo van de Rijksuniversiteit Groningen over de gebeurtenissen afwachten Dit onderzoek is naar verwachting in de eerste helft van september af. Tot die tijd worden er geen conclusies getrokken.

Kamervragen

D66-Kamerlid Vera Bergkamp wil naar aanleiding van het NRC-artikel vragen stellen aan staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid. Bergkamp vraagt zich af of bestuurders de informatie naar buiten hadden mogen brengen. Bergkamp wil ook dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) onderzoek gaat doen naar de gebeurtenissen.

De raad van bestuur laat via een woordvoerder weten dat "bescherming van de privacy steeds haar inzet is geweest. Ook in het interview met NRC." Met dit argument probeerde de raad van bestuur via de rechter een uitzending van Nieuwsuur tegen te houden, waarin beelden van de fatale separatie te zien waren. De familieraad heeft haar standpunt schriftelijk overgebracht aan zowel de raad van bestuur als de raad van toezicht van Cosis, de koepel waaronder NOVO valt. Dinsdagmiddag heeft de familieraad een gesprek met de leiding, meldt het DvhN.

Bijzonder spijtig

De raad van bestuur laat via de woordvoerder weten het "bijzonder spijtig" te vinden "dat de familieraad tot dit besluit is gekomen". De raad van bestuur had "graag in gezamenlijkheid met de familieraad naar een oplossing gezocht. Wat ons betreft is daar voldoende basis voor".

8 Reacties

om een reactie achter te laten

Sanders

14 augustus 2013

Deze mensen komen wel weer weg met een grote som geld. Mogelijk dat ze dat nu al aan het berekenen zijn. Fijne dag.

Anoniem

14 augustus 2013

Precies Sanders, dat was het eerste wat ik bedacht. Even tegensputteren zodat de som nog wat hoger wordt. Deze mannen, sorry maar het zijn altijd mannen, hebben niets op met hun cliënten of hun personeel.

Anoniem

14 augustus 2013

Zoals zo vaak komen de bestuurders niet in de problemen door het incident zelf, maar door de manier waarop ze er op reageren. Dat blijft mij verbazen. Als bestuurder heb je op veel zaken geen invloed. Je zou zeggen dat op het vlak waarop je de regie wel hebt dan geen fouten worden gemaakt.

Anoniem

14 augustus 2013

Blijkbaar zijn dit juist de kwalificaties waarop bestuurders geselecteerd worden in de zorg: zelf vooral niet de dupe worden van het niet nemen van de verantwoordelijkheid voor de gehele organisatie. En daar bij vertrek een exorbitante beloning voor meekrijgen en gewoon weer ergens opnieuw kunnen starten in het old boys netwerk.
Niet zo vreemd toch dat de zorgkosten blijven groeien, het vermogen van onder de maat presterende zorg- bestuurders groeit en wordt via de als maar hoger wordende zorgpremies (publiek geld)opgehoest.

Flim

14 augustus 2013

Het schokkend om te zien hoe op alle niveaus van de organisatie van de zorgaanbieder kennis ontbreekt over elementaire rechten van cliënten.

damweg

14 augustus 2013

Wat een walgelijk bestuur en wat een walgelijke misdadige novo medewerkers!onnodig geweld tegen weeeer een zwakkere persoon,moord binnen de "zorginstelling"en dan in eerste instantie die medewerkers ook nog openlijk complimenteren met hun "professioneel handelen"die mensen zijn misdadig,corrupt en gek!ik heb het filmpje gezien en wat die zogenaamde prut "zorgverleners"deden sloeg nergens op en was totaal mishandeling!ook roelie verdiende respect!!!!dit moet stoppen,dit geweld tegen gehandicapte mensen en ook tegen psychiatrische patienten!!zieke organisaties zijn dat,zoals o.a.novo.ik weet er nog wel eentje.de ziekheid zit in die organisaties,eerlijk is men niet.egoisme hoogtij...

Anoniem

16 augustus 2013

Tijd voor EERDER correct en doortastend optreden door igz...maar dat hebben ze weer eens niet gedaan...papieren nutteloze schootkat...en nu?!

Eefting

18 augustus 2013

Vol afschuw heb ik naar het filmpje gekeken en me afgevraagd hoe dit in godsnaam kan gebeuren. Bij de betrokken medewerkers is , op de één of andere manier, alle betrokkenheid bij de patiënt verdwenen. De patiënt had de vrijheid om weer te gaan, maar kreeg deze vrijheid niet. Waarom niet? Als er sprake was van oprechte bezorgdheid en betrokkenheid, waarom zijn de medewerkers dan niet gewoon in gesprek gegaan met de patiënt. Wat heeft gemaakt, dat ze hebben gereageerd, zoals ze hebben gereageerd, dat is de vraag die mij bezig houdt. Waarom het willen overmeesteren? Wat wilden ze onder controle houden? waar waren ze bang voor?
Een andere vraag die me bezig houdt is, "wat gebeurd er met medewerkers binnen de muren van een instelling?" Gelden daar opeens andere waarden en normen en wetten, dan buiten de instelling? Wat maakt dat je opeens fysiek geweld gebruikt in plaats van rust, respect en het gesprek? Buiten de muren van een instelling is dit zware mishandeling met de dood als gevolg. Binnen een instelling zou je toch juist veiliger moeten zijn?
Waarom mocht de vrouw niet weggaan, zoals ze wilde?
Als bestuurder kun je niet altijd voorkomen dat er iets mis gaat, maar als er iets mis gaat, is het de verantwoordelijkheid van de bestuurders om dit zorgvuldig te onderzoeken. De verantwoordelijkheid begint met de werkelijkheid onder ogen durven te zien. Durf te zien wat er gebeurd en maak dit bespreekbaar met alle betrokkenen. Door de kwestie te durven erkennen en te bespreken help je alle betrokkenen. Dit is voor iedereen afschuwelijk ook voor de betrokken medewerkers. We helpen hun niet door hun gedrag goed te spreken, we helpen hun om samen te onderzoeken wat er fout is gegaan en waarom het fout is gegaan.
Uiteindelijk kom je altijd uit bij de bestuurders. Zij zijn verantwoordelijk voor wat er binnen de instelling gebeurd. Nogmaals fouten kun je niet altijd voorkomen, maar als er iets mis gaat, neem dan in wel je verantwoordelijkheid als bestuurder en dat betekend:
* Je bent zelf verantwoordelijk, omdat de medewerkers niet goed zijn geïnstrueerd, opgeleid en of begeleid (cultuur) (Professioneel is in mijn ogen, altijd het belang van de patiënt voorop stellen)
* of Betrokken medewerkers hebben niet professioneel gehandeld en of zich niet aan de regels gehouden. Onderzoek wat en waarom en neem gepaste maatregelen.
Ik wens de familie en direct betrokkenen heel veel sterkte.
Ik wens de bestuurders heel veel wijsheid.

Top