ACTUEEL

Kamer kritisch over ontslagaanvraag Sensire

Op aandringen van de Tweede Kamer gaat minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) nog eens bekijken hoe het UWV is omgegaan met de ontslagaanvraag van Sensire. De Achterhoekse zorgorganisatie wil 800 vaste medewerkers en 300 tijdelijke thuishulpen ontslaan en het UWV ging daarmee akkoord.

Volgens de Kamer lijkt het er wel heel erg op dat er iets niet klopt, zeker nu Abvakabo FNV woensdag met vertrouwelijke stukken kwam waaruit zou blijken dat Sensire het ontslag al 1,5 jaar geleden heeft bedacht. Ook zou met gemeenten zijn besproken de medewerkers na ontslag te laten terugkeren in een goedkopere constructie als alfahulp en via het eigen alfabureau Alfasens. Asscher wilde woensdag geen oordeel geven over deze ontwikkelingen, maar half oktober heeft de Kamer meer inzicht in het handelen van het UWV in deze zaak, beloofde hij.

Schijnconstructies

De minister keerde zich net als staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) woensdag in een vergaderzaal vol met ongeruste Sensire-medewerkers tegen schijnconstructies waarbij mensen met een vast contract worden ontslagen om vervolgens op een minder contract hetzelfde werk te gaan doen. Maar, hield Asscher de Kamer voor: ,,Het zou goed zijn als u niet de suggestie wekt dat ik deze mensen een baan kan bezorgen. Dat is niet fair. De sleutel van de oplossing ligt bij de gemeente die snel een keuze moet maken voor thuiszorg.''

Als Sensire de boel echt heeft bedonderd, zoals in de Kamer klonk, hebben de werknemers die naar de rechter stappen een sterke zaak, denkt Asscher. De Kamer vreest dat andere organisaties het voorbeeld van Sensire zullen volgen, maar Asscher ziet die trend nog niet.

Knoop doorhakken

Van Rijn drong er eerder in overleg met de betrokken gemeenten op aan om uiterlijk in november een knoop door te hakken over de thuiszorg in 2014 zodat de medewerkers voor 1 januari zekerheid hebben. Hij benadrukte dat hij vooral naar de toekomst kijkt en gaat nadenken hoe waarborgen en afspraken over de aanbesteding van de thuiszorg vanaf 2015 kunnen worden aangescherpt. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

12 september 2013

Het zou fijn als de er opnieuw een goede discussie gevoerd zou worden over de tarieven en de inhoud.
Laten we met elkaar kijken voor wie de huishoudelijke zorg nodig is en wat dat dan het tarief is dat daarbij hoort. Ook durven te besluiten dat dit niet voor iedereen gelijk is. Burgers die bijvoorbeeld hun hele leven de huishoudelijk zorg al uitbesteed hebben en een goed inkomen hebben kunnen dit zelf oplossen. Burgers die in een andere positie zitten zouden een beroep op de samenleving moeten kunnen doen. Medewerkers die de huishoudelijke zorg bieden hebben recht op een volwaardig salaris en een fatsoenlijke rechtspositie.
In een fatsoenlijke samenleving zou dit toch mogelijk moeten zijn. Er is nu een schijnwereld geschapen die niet past bij een volwaardige samenleving.

Top