ACTUEEL

Ikazia Ziekenhuis weigert blindengeleidehond

De blinde Arend Heilbron mocht met zijn blindengeleidehond niet naar binnen bijHet Rotterdamse Ikazia Ziekenhuis. Dat meldt RTV Rijmond.

Heilbron wilde een zieke vriend bezoeken. Hij zegt vooraf op de site van het ziekenhuis te hebben gelezen dat zijn hond gewoon toegelaten zou worden. De website Toegankelijkrijnmond meldt dit ook. In het ziekenhuis moet hij echter zijn hond bij de balie afgeven. Een bewaker zou hem naar de afdeling brengen. Heilbron wilde dit niet. “Ik heb nog nooit mijn hond aan iemand anders gegeven. Zo’n hond heeft jarenlang training gehad en we zijn aan elkaar gewend. Volledig iemand vertrouwen die ik niet ken, kan gewoon niet”, zegt Heilbron tegen RTV Rijnmond.

'Infectiegevaar'

Het ziekenhuis zou de hond hebben geweigerd vanwege infectiegevaar en de kans op allergische reacties bij andere patiënten. Hij begrijpt dat het dier niet mee mag naar de intensive care of andere afdelingen, maar hij vindt dat hij niet helemaal de toegang geweigerd mag worden. "Als ze mijn hond weren, dan weren ze mij." “Er is nog nooit aangetoond dat een blindengeleidehond een infectie heeft veroorzaakt”, zegt Heilbron tegen RTV Rijnmond. “En als je hoort dat het ook niet mag, omdat andere patiënten allergisch kunnen zijn dan zak je helemaal door de grond. Dan kan ik mijn hond net zo goed weg doen. Dan kan ik nergens meer naartoe.”

Patiëntvriendelijk

Heilbron heeft een klacht ingediend bij de Stichting Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds. De stichting en het Ikazia Ziekenhuis zijn inmiddels met elkaar in gesprek. Het Ikazia Ziekenhuis werd in 2012 uitgeroepen tot het meest patiëntvriendelijke ziekenhuis van Nederland.

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Antoinette Vietsch

17 september 2013

Belachelijk. Is dit niet tegen de wet?
Een grote excuusbrief van de Raad van Bestuur lijkt me hier op zijn plaats.

Hoek

17 september 2013

Patientvriendelijk dat wel, maar verder bij de beesten af!

Anoniem

17 oktober 2013

Om ook voor het ziekenhuis op te komen: als iemand die zeer allergisch is voor honden heb ik begrip voor deze beslissing. Heb wel eens meegemaakt dat ik een vergadering piepend van benauwdheid moest verlaten omdat er een hond onder de vergadertafel bleek te liggen. Zelfde verhaal met blindengeleidehonden in taxi's. Als die net voor mij is uitgestapt krijg ik daar ook serieus last van. Lastige afweging als de oplossing voor de één het probleem voor de ander is!

Anoniem

16 januari 2014

Ik ben het helemaal met het ziekenhuis eens.
Want ik ben zo iemand wat erg allergische is voor honden.
Dan zou je misschien in het ziekenhuis liggen omdat je erg kortademig en benauwd ben moeten ze je een hoop medicijnen geven zodat je weer wat lucht krijgt en dan kom je weer met in hond in aanraking waar door je weer opnieuw benauwd wordt enz.

Top