ACTUEEL

Ziekenhuizen verliezen vastgoedzaak tegen NZa

Drie ziekenhuizen hebben hun rechtszaak tegen de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) over miljoenen euro’s aan extra vergoedingen voor vastgoedkosten verloren. Dat blijkt uit drie uitspraken die het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB) woensdag deed. Dat meldt Medisch Contact.

Nieuwbouw

Het betreft het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis in Middelburg, het Zaans Medisch Centrum in Zaandam en het Gemini Ziekenhuis in Den Helder. De nieuwbouwplannen van deze ziekenhuizen komen in het gedrang door het nieuwe bekostigingssysteem dat sinds 2012 geldt. Ziekenhuizen dragen voortaan zelf het risico voor de zogenoemde kapitaallasten. De ziekenhuizen zijn in de knel gekomen doordat de bestaande gebouwen nog niet volledig zijn afgeschreven. De ziekenhuizen willen dit oplossen door de resterende boekwaarde van het 'oude' vastgoed versneld af te schrijven. In 2009 verzochten zij de Nederlandse Zorgautoriteit de kosten daarvan te mogen declareren, maar de NZa gaf geen toestemming.

Uitspraak rechter

De rechter heeft woensdag de NZa in het gelijk gesteld. De zorginstellingen hebben volgens de rechter niet aannemelijk gemaakt dat sprake is van onevenredige financiële gevolgen, of dat de kwaliteit van de ziekenhuiszorg in hun regio als gevolg van de miljoenentekorten in gevaar komt, meldt Medisch Contact. De ziekenhuizen kunnen niet in hoger beroep tegen de uitspraak, omdat het CBB in dit soort zaken eindrechter is.

Bij het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis gaat het om een bedrag van bijna 16 miljoen euro, bij het Zaans Medisch Centrum om bijna 15 miljoen euro, en bij het Gemini Ziekenhuis om bijna 9 miljoen euro.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top