Tech

'Technologische innovatie komt slecht van de grond'

Technologische innovaties in de zorg komen nog te weinig van de grond. Dat stelt hoogleraar zorg, aerbeidsmarkt en politieke sturing en oud minister van volksgezondheid Ab Klink in een interview met Skipr op het Health & Technology event 2013.

Innovatie is belangrijk voor de zorg, stelt Klink. "Met name die innovaties waarbij het mes aan twee kanten snijdt zijn van belang. Mensen worden er gezonder van of worden sneller beter of kunnen beter met een chronische aandoening omgaan en de innovaties zijn tegelijkertijd ook van belang voor het beheersbaar houden van de kosten. Die combinatie kan, maar omdat er heel veel belemmeringen zijn rond de zorginkoop en de fragmentatie van de zorg, komt die innovatie gewoon te weinig van de grond en krijg je de businesscases op papier wel rond, maar je krijgt ze niet geïmplementeerd."

Selectief contracteren

Een ziekenhuisbestuurder die de technologische innovaties wel doorvoert, schiet zichzelf volgens Klink in de voet. “Een ziekenhuis die de technologische innovaties doorvoert, krijgt vervolgens minder patienten, daardoor krijgt hij minder omzet en een ziekenhuis dat achterover leunt, krijgt vervolgens meer patienten. Dan ben je een dief van je eigen portomonee. Dat kan een zorgverzekeraar ondervangen door selectief te contracteren en de innovatieve ziekenhuizen een streepje voor te geven door te zeggen: jullie zijn mijn benchmark voor de zorginkoop."

Bekijk hieronder het volledige interview met Ab Klink op het Health & Technology event 2013 waarin hij ondermeer dieper in gaat op de acties die zorgverzekeraars moeten nemen om innovatie in de zorg door te voeren en hoe technologische innovatie in de zorg wel van de grond kan komen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top