ACTUEEL

AMC heeft primeur met live Google Glass operatie

AMC heeft primeur met live Google Glass operatie

De Amsterdamse chirurg Marlies Schijven gaat komende maandag 28 oktober 2013 een operatie uitvoeren met behulp van Google Glass. De operatie is live te volgen op het congres Games for Health Europe.

Het is de eerste keer in Nederland dat een operatie, waarbij de Google Glass wordt gebruikt, voor iedereen live is te volgen. AMC-chirurg Marlies Schijven wil onderzoeken wat er met deze nieuwe technologische ontwikkeling in de operatiekamer mogelijk is.

Rafael Grossmann

De AMC-chirurg behandelt tijdens de kijkoperatie een man met refluxklachten. De beelden gaan naar het congres Games for Health Europe in Amstelveen waar de Amerikaanse traumachirurg Rafael Grossmann met een soortgelijke bril kan meekijken met de operatie. De beelden worden daarnaast op een scherm geprojecteerd. Grossman zal de beelden becommentariëren en ingaan op het belang van uitvindingen zoals Google Glass voor de kwaliteit van operaties, voor de begeleiding van chirurgen en voor de versterking van het medisch onderwijs.

Grossmann was in juni 2013 de eerste chirurg die een Google Glass operatie uitvoerde. De Google Glass is een soort smartphone en bril in één. De bril projecteert een scherm voor de ogen die met behulp van de stem geactiveerd kan worden. Hierdoor is het mogelijk om te e-mailen, te bellen en ook gebeurtenissen live te streamen; iets wat Grossmann toepaste in de operatiekamer.  

Tijdens de operatie kan Schijven, om wat voor reden ook, besluiten de bril af te zetten als ze het idee heeft dat het haar hindert. Dan stopt de uitzending. “Tijdens de operatie staat zoals altijd de veiligheid van de patiënt voorop”, zegt Schijven. De patiënt komt onherkenbaar in beeld en heeft toestemming verleend dat de ingreep via Google Glass wordt verspreid.

Sprekers

De live verbinding met de operatiekamer van het AMC maakt onderdeel uit van het programma van het congres Games for Health Europe. Eerder deze maand werd de line-up van sprekers op het congres al bekend. Onder andere Donald Brinkman, directeur van Skype en programmamanager van Microsoft, en Gerald Cultot  manager van het onderzoeksprogramma van de Europese Commissie zullen komen spreken.

---

Skipr is mediapartner van Games for Health Europe op 28 en 29 oktober 2013 in het KMPG gebouw in Amstelveen. De conferentie is uitverkocht. 

1 Reacties

om een reactie achter te laten

O. Lopes Cardozo

27 oktober 2013

Wat is daar nou voor bijzonders aan?
In de oogheelkunde worden live uitzendingen van operaties al jaren gedaan en worden videobeelden van operaties al jaren in het patientendossier opgeslagen om in patientenbesprekingen becommentarieerd te worden. Dat is daar de normaalste zaak van de werdld. Misschien dat ze even bij de collega's van OogziekenhuisZonnestraal?AMC moet gaan kijken. Die weten al lang de toegevoegde waarde van dit soort technologie.

Top