ACTUEEL

Strafzaak tegen ex-neuroloog begonnen

Ex-neuroloog Ernst Jansen is maandag rond negen uur aangekomen bij de rechtbank in Almelo. Hij ging binnen door de achteringang. Om half tien startte de eerste zittingsdag van wat nu al de grootste medische strafzaak ooit in Nederland genoemd wordt. Heel wat slachtoffers, pers en belangstellenden zijn maandag naar Almelo gekomen om de eerste dag van de strafzaak bij te wonen.

De arts wordt er onder meer van verdacht bij vele patiënten verkeerde diagnoses te hebben gesteld, met zwaar lichamelijk en geestelijk letsel tot gevolg. Een patiënt overleed zelfs. Meer dan 200 voormalig patiënten hebben zich door de jaren heen gemeld als slachtoffer van de arts die tot zijn ontslag in 2004 bij het Medisch Spectrum Twente werkte.

Zelfmoord

Op de eerste dag van het proces gaat het onder andere over een zelfmoord die één van de patiënten van de ex-neuroloog gepleegd heeft. Is er wel of geen verband tussen een door Jansen uitgeschreven medicijn en de uiteindelijke dood van één van de slachtoffers? De advocaat van Jansen, Frank van Gaal, wil antwoord hierop door twee deskundigen tijdens het proces in de rechtbank van Almelo te horen.

Volgens een van de deskundigen is dat verband aantoonbaar aanwezig, volgens de ander niet. De vrouw pleegde uiteindelijk zelfmoord na een slechtnieuwsgesprek met Jansen. Een van de deskundigen denkt dat de zelfmoord te maken had met het medicijn dat ze genomen had, een middel tegen dementie. Dat had Jansen haar onterecht voorgeschreven. Achteraf bleek de diagnose die hij gesteld had, namelijk niet te kloppen.

Receptenblok

Jansen Steur erkende verder dat hij een receptenblok van een collega heeft gebruikt om medicijnen voor zichzelf voor te schrijven. "Maar om dat nou diefstal te noemen?" Hij ziet er niet veel kwaads in. "Het was niet goed, maar ook niet heel ongebruikelijk."

Jansen vertelde maandag dat hij de recepten gebruikte omdat hij verslaafd was aan medicijnen. Het waren vooral slaapmiddelen die hij op zijn eigen naam of de naam van vrienden, kennissen, ex-patiënten of zijn inmiddels ex-vrouw voorschreef. "Dat moet een merkwaardig idee voor hen zijn geweest." Hij voegt toe: "Dat geeft wel aan dat er een schroefje los was bij mij. Dat komt door de verslaving."

Professor

Ook had hij last van zelfoverschatting, zei hij. Hij noemde zich bijvoorbeeld 'professor' terwijl hij dat niet is. Ook ging hij de achternaam van zijn moeder - Steur - achter zijn eigen naam zetten. "Ziekelijk", noemt hij dat nu. Maar hij vond het ook vreemd dat niemand uit zijn omgeving vraagtekens bij zijn gedrag zette. "Ik ben erin geslaagd normaal te functioneren", zei hij. Slechts één collega en zijn kinderen plaatsten een kritische noot bij zijn gedrag, dat hij helemaal geen professor is bijvoorbeeld, maar hij bleef er wel mee doorgaan, bekende hij.

Aanwezige slachtoffers van de ex-neuroloog omschrijven hem als een "gevaarlijke en niet te corrigeren man. Hij is nog steeds zo arrogant als voorheen.'" Ze noemen Jansen gevaarlijk omdat hij zo lang zijn werk heeft kunnen doen. Een ingewonnen second opinion wuifde hij steevast weg. "Ik ben de professor, zei hij tegen me", zegt een vrouw. Zo presenteert de verdachte zich nog steeds, vindt ze. "Alsof hij alle wijsheid in pacht heeft." Een andere ex-patiënt voegt daaraan toe: "Hij denkt dat hij Onze Lieve Heer zelf is." Hij is uit nieuwsgierigheid maandag naar de rechtbank gekomen. "Ik heb hem meer dan 10 jaar niet gezien. Voor mezelf wil ik een punt achter deze affaire zetten. Op 11 februari volgend jaar, bij de uitspraak, is alles voor mij voorbij en ga ik weer normaal leven."

Onderzoeksgeld

Over het onderzoeksgeld dat Jansen Steur zou hebben gestolen zei hij: "Iemand met het hart op de juiste plek kan ook de mist ingaan." Die opmerking zorgde voor veel rumoer onder de aanwezigen in de zaal, vooral ex-patiënten van de gewezen neuroloog.

Jansen was een van de initiatiefnemers van de Stichting Lewy Body Project. De stichting deed onderzoek naar de ziektes van Alzheimer en Parkinson. Farmaceutische bedrijven stortten destijds tienduizenden euro's op de rekening van de stichting, die vervolgens door Jansen werd geplunderd, zo gaf de ex-neuroloog in een verhoor bij de politie toe. Ruim 88.000 euro werd uitgegeven aan huur, een juwelier en privéopnames in het buitenland. "Zelfs als je het nobele nastreeft, kun je nog de mist ingaan", zei Jansen.

Gevangenisstraf

Voor de strafzaak heeft de rechtbank in Almelo vele zittingsdagen uitgetrokken. Februari volgend jaar moet duidelijk zijn of en welke straf Jansen krijgt. Naast het opzettelijk stellen van verkeerde diagnoses, wordt hij ook verdacht van diefstal, verduistering en valsheid in geschriften. Als alle 21 feiten worden bewezen, krijgt de 68-jarige ex-neuroloog een gevangenisstraf van maximaal 12 jaar opgelegd. (ANP)

---

Klik hier voor een beknopt feitenoverzicht van de zaak rond Ernst Jansen Steur. De hele berichtgeving rond de zaak kunt u vinden in het dossier op Skipr.

0 Reacties

Top