Tech

Nederlandse medische kennis naar Tatarstan

Nederland en de Russische republiek Tatarstan gaan samenwerken op het gebied van de gezondheidszorg. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en de Tartaarse president Rustam Minnikhanov willen bijvoorbeeld vaart maken met de realisatie van een expertcentrum op het gebied van radiologie en oncologie.

Om die plannen te realiseren, zijn hoogwaardige technologische apparatuur en hoogopgeleid medisch personeel nodig. Nederland kan daarbij helpen, bijvoorbeeld bij het verder opleiden en begeleiden van het personeel, zei de woordvoerder van Schippers woensdag. Tatarstan wil in de hoofdstad Kazan bovendien de toekomstige it-hoofdstad van Rusland ontwikkelen. Innopolis zou een soort Silicon Valley moeten worden, het Amerikaanse centrum voor hightech innovatie.

Economische missie

Schippers is met zo'n 30 bedrijven en instellingen op economische missie in Rusland. De bedrijven zijn blij dat er zaken zijn gedaan tijdens de 2 dagen in Tatarstan. "Er is een grote klik tussen de Tataarse vraag en het Nederlandse aanbod", stelt Thijs Teeling namens de bedrijven. Zo zijn er afspraken gemaakt over het op afstand opleiden (in Nederland) van Tataars medisch personeel en de vestiging van een Nederlandse fabriek voor mobiele ziekenhuizen.

Tatarstan wordt vanwege de gas- en olievoorraden gezien als een zeer belangrijke economische regio, die zich snel ontwikkelt. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top