ACTUEEL

Terughoudendheid vereist bij rimpelvullers

Privéklinieken mogen permanente rimpelvullers slechts terughoudend en onder strikte voorwaarden gebruiken. Deze norm van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie hanteert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) bij het toezicht op de klinieken. Dat antwoordt minister Ab Klink van VWS dinsdag op Kamervragen van de SP.

Ernstige bijwerkingen

Bij overtreding kan de inspectie optreden tegen de klinieken. De IGZ waarschuwt al jaren voor het gebruik van de rimpelvullers, die ernstige bijwerkingen kunnen hebben zoals littekenweefsel, pijnlijke knobbels of een verminderd gezichtsvermogen. Dit voorjaar bleek echter dat bijna de helft van de klinieken de behandeling nog aanbiedt.

Huidige kwaliteitsregels volstaan

Klink zegt het geen goede zaak te vinden mensen met permanente rimpelvullers te behandelen. Maar een verplichte vergunning voor klinieken die de middelen gebruiken, zoals de SP had gevraagd, vindt hij onnodig. In de ogen van de minister volstaan de wettelijk vastgelegde kwaliteitsregels voor goed toezicht.

Verkeerde toepassing terugdringen

Ook wilde de SP dat permanente rimpelvullers als geneesmiddelen te boek komen te staan. Dan gaan veel strengere eisen gelden voor registratie en veiligheid. Hier wil de minister niet aan. Hij vindt dat de verkeerde toepassing van bepaalde middelen als rimpelvullers moet worden teruggedrongen. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top