HRM

ActiZ en vakbonden dienen sectorplan VVT in

ActiZ en de vakbonden CNV Publieke Zaak, NU’91 en FBZ dienen dinsdag hun sectorplan in bij de ministeries van VWS en SZW. Hierin staan voorstellen om de gevolgen van de kabinetsmaatregelen voor de verpleeg- en verzorgingshuizen en de thuiszorg (vvt) zo goed mogelijk op te vangen, met name op het gebied van werkgelegenheid.

ActiZ en de bonden verwachten dat tienduizenden banen verloren gaan als gevolg van de hervormingen in de ouderenzorg. In het sectorplan staan voorstellen voor grootschalige om- bij- en doorscholing om medewerkers zoveel mogelijk te behouden. Waar dat niet mogelijk is, willen zij werknemers helpen een baan te vinden in een andere sector.

Sectorplan VVT

Met het sectorplan is 130 miljoen euro gemoeid. De branche draagt zelf 50 procent bij. Met 450.000 werknemers is de vvt de grootste branche van Nederland. Het ministerie van SZW geeft alle sectoren de mogelijkheid een sectorplan in te dienen. Daarvoor is 600 miljoen euro voor alle sectoren beschikbaar. ActiZ noemt het sectorplan een belangrijk onderdeel van het werkgelegenheidsplan dat de brancheorganisatie in oktober opstelde samen met CNV Publieke Zaak, NU’91 en FBZ. “Alle onderdelen van dit plan, waaronder ook de nieuwe cao-vvt, moeten samen de effecten van de kabinetsplannen dempen”, meldt ActiZ in een persverklaring.

Dienstencheques

Naast het sectorplan willen ActiZ en de bonden ook op andere manieren werken aan de werkgelegenheid. Zo wordt aandacht gevraagd voor de mogelijkheid van ‘dienstencheques’ zoals deze in België zijn ingevoerd. Dienstencheques zijn gesubsidieerde coupons waarmee cliënten bijvoorbeeld huishoudelijke hulp kunnen inkopen. Daarnaast is duurzame inzetbaarheid van medewerkers onderdeel van het plan. In de nieuwe cao-vvt, waarover bonden en ActiZ in december een akkoord hebben bereikt, staan afspraken over een gezamenlijke agenda met alle vakbonden over de problematiek in de Wmo.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

24 december 2013

In de nieuwe cao-vvt, waarover bonden en ActiZ in december een akkoord hebben bereikt - See more at: http://www.skipr.nl/actueel/id16932-actiz-en-vakbonden-dienen-sectorplan-vvt-in.html#reacties_container

zeg: "waar Actiz en wat kleine bonden een akkoord hebben" maar de grootste bond en zijn achterban gaan hiermee niet akkoord, dan kan en mag er geen nieuwe CAO zijn want daar behoord het grootste gedeelte van de achterban het mee eens te zijn.
Het komt mij nu over als CAO voor Actiz, de werkgevers dus. Al zou het goed zijn dat de werkgever ook onder de CAO salarissen zou vallen.

Mol

21 januari 2014

Mooi bedacht van ActiZ en de kleine bonden ware het niet dat medewerkers in deze sector de dupe worden.
Omscholen naar wat? Het opleidingsniveau van deze medewerkers is laag en veel medewerkers zijn tussen de 45 en 60 jaar.
Aan een baan helpen kom nou leuk bedacht, maar juist deze mensen vallen tussen wal en schip de baantjes zijn er niet.
.Het plan zou beter passen als er eerst een onderzoek kwam met daarin de slagingskansen voor de medewerkers.
130 miljoen uitgeven aan onzekerheden lijkt mij geld verspillen.
Aandacht vragen voor iets zijn geen concrete plannen.

Top