ACTUEEL

Vivium wil toch doorgaan met thuishulp

Vivium wil toch doorgaan met thuishulp

Zorggroep Vivium lijkt haar besluit om 800 thuishulpen per 1 april 2014 te ontslaan terug te willen draaien. De organisatie wil thuishulp blijven bieden en geeft aan dat zij de intentie heeft om zich aan het contract te houden van de gemeenten Gooi- en Vechtstreek. Dat betekent dat de thuishulpen in een hogere salarisschaal worden ingedeeld.

Zorggroep Vivium meldt haar intentie in een persverklaring. Deze komt na een gesprek afgelopen vrijdag tussen de bestuurders van Vivium Zorggroep en  drie wethouders van de gemeenten Gooi- en Vechtstreek. Eind december maakte Vivium bekend dat zij per 1 april 2014 zou stoppen met het bieden van huishoudelijke hulp. Dit deed Vivium nadat de rechter de gemeenten in het gelijk gesteld had. Deze hadden in november 2013 sancties afgekondigd om Vivium te dwingen haar medewerkers in een hogere salarisschaal te plaatsen. Vivium was het hiermee oneens en stapte naar de rechter. Voortzetting van de hulp bij het huishouden onder de voorwaarden van de gemeenten zou tot een onverantwoord verlies leiden in de aankomende jaren, stelde Vivium destijds in een persverklaring.

Schadeclaim

Vivium is niet teruggekomen op haar eerdere besluit, zegt Mariette Keijser, lid raad van bestuur van Vivium, tegen Skipr. “Wij hebben altijd al willen doorgaan met de thuishulp. Waar het om ging was een verschil van inzicht met de gemeenten over de salariëring van huishoudelijke hulpen in salarisschaal FWG 15  of 10.” Vivium zag zich genoodzaakt te stoppen met het bieden van huishoudelijke hulp toen de rechter bepaalde dat Vivium aan de eis van de gemeenten tegemoet moest komen. “Het is financieel-economisch onmogelijk om door te groeien in schaal 15”, zegt Keijser. “Als we dit doen, zou het verlies oplopen tot 1,4 miljoen euro in 2018.” Vivium wil er toch uitkomen met de gemeenten en doet donderdag 16 januari een voorstel om alle medewerkers in schaal 15 in te delen en daarbij het loon te bevriezen. “Dat betekent concreet dat de medewerkers niet kunnen doorgroeien binnen die schaal”, zegt Keijser desgevraagd. “Dit voorstel is gesteund door de vakbonden die het sociaal akkoord hebben ondertekend, CNV, NU’91 en FBZ, en de ondernemingsraad”. Het verlies dat Vivium in deze constructie maakt, is “acceptabel”. Daar staat “baanzekerheid voor de medewerkers” tegenover, zegt Keijser.

Marco van der Spek-Stikkelorum, inkoopstrateeg van de gemeenten en verantwoordelijk voor het contract, zei maandagavond desgevraagd tegen Skipr dat hij vermoedt dat de schadeclaim van de gemeenten ook een rol speelt. Deze eisen ruim 4 ton schadevergoeding voor de kosten die de gemeenten moeten maken om zo'n 3.000 cliënten over te zetten. "De kosten zijn voor rekening van de verantwoordelijke", zegt van der Spek-Stikkelorum. Volgens zijn berekeningen is Vivium hiermee duurder uit dit jaar dan wanneer ze gehoor geeft aan de loonsverhogingseis van de gemeente. Vivium maakt donderdag 16 januari haar definitieve besluit bekend. 

Rode cijfers

Vivium heeft volgens Van der Spek-Stikkelorum wel haar eerder gemaakte standpunt herhaald: op de langere termijn redt de organisatie het zo niet. “Vivium heeft voor het eerst aangegeven dat ze verlies maakt. “Dit komt mogelijk door de hoge overhead. Bij de inschrijving eind 2012 bedroeg de overhead 27 procent. De ingeschreven organisaties hadden gemiddeld een overhead van 16 procent, net boven het landelijk gemiddelde van 11 procent”, aldus Van der Spek-Stikkelorum. Keijser spreekt de cijfers dinsdag tegen: “Het is een fout in de aanbesteding. Het is geen 27 maar 17 procent. Dit jaar bereiden we stappen voor om de overhead in 2015 terug te brengen naar 12 tot 14 procent”.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Boers

14 januari 2014

De inkt van het akkoord tussen Abvakabo en BTN met een bodem van FWG 15 voor de thuiszorg is nog amper droog en de eerste aanbesteding met een bodem van FWG 15 is een feit. Als ik dan lees dat Vivium een overhead heeft van 27% terwijl dat landelijk gemiddeld 11% is, dan doe je toch iets verkeerd in je bedrijfsvoering. Je kerntaak als zorginstelling is toch zorg leveren. De mensen die dat werk uitvoeren moet je dan ook fatsoenlijk belonen. Dus hup Vivium, aan de slag om je overhead terug te brengen! Geld voor zorg moet naar zorg.

Anoniem

15 januari 2014

@Boers De bodem in inschaling in FWG 15.3 dat werd al in 2012 in de aanbesteding opgenomen. De overhead van 27% is gewoon terug te lezen uit de inschrijving. Mevr Keijser geeft nu na een jaar aan dat dit een fout betreft in de aanbesteding. Een overhead die 10% lager betekend dat het ruim 2 euro per uur extra naar de werknemers kan. 10,80 + 2 = 12,80 en dat is hoger dan de hoogste inschaling in FWG 15. Probleem opgelost lijkt me.
Los eindje is dat het sociaal plan uit 2013 gebaseerd is voor een groot aantal medewerkers op inschaling in FWG 10 en niet rechtsgeldig irt het contract. Daarom heeft de FNV het niet getekend.

Top