ACTUEEL

OM eist cel en werkstraf voor pgb-fraude

Voor de rechtbank in Almelo is een celstraf van een half jaar geëist tegen één van de eigenaressen van Thuiszorgbureau Aleyna uit Enschede. Tegen de andere werd een werkstraf van 240 uur geëist. Dat meldt RTV Oost.

De twee zouden op grote schaal gefraudeerd hebben met persoonsgebonden budgetten. Daarbij werden zowel cliënten als de verstrekkers van de budgetten benadeeld. Zorgbureau Aleyna werd in 2008 opgericht en ging in 2009 failliet. Nog geen maand na het faillissement kwamen er niet alleen aangiften binnen van klanten van het bureau, ook de curator deed aangifte van faillissementsfraude. De totale schade zou ongeveer 100.000 euro zijn, zo meldt RTV Oost.

Privé-uitgaven

Volgens de officier van justitie wierf het zorgbureau onder mensen van Turkse afkomst. Velen van hen waren de Nederlandse taal niet machtig of waren zelfs analfabeet. Zij sloten een zorgcontract af met Aleyna en maakten hun complete PGB over aan het bureau. Het grootste gedeelte van het geld dat binnenkwam werd volgens het OM besteed aan privé-uitgaven. Zo zouden er onder andere vier leasewagens hebben rondgereden, waarvan er twee werden bestuurd door familieleden die niets met het bedrijf te maken hadden. Ook zouden er grote bedragen contant zijn opgenomen.

De officier van justitie ziet één van de eigenaressen als kwade genius. De vrouw werkte eerder voor een ander thuiszorgbureau dat zich ook voor de rechter heeft moeten verantwoorden wegens fraude met PGB-budgetten. Daarnaast werd de vrouw in het verleden al eerder veroordeeld voor sociale fraude.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top