ACTUEEL

Zuid-Europese bacterie vaker resistent

Bacteriën in Zuid-Europese landen zijn vaker resistent door hoger antibioticagebruik. Dat concluderen onderzoekers van het NIVEL en de universiteiten van Nottingham, Maastricht en Antwerpen in BMC Infectious Diseases.

De onderzoekers vonden een duidelijk verband tussen antibioticagebruik in de bevolking en ontwikkeling van resistente bacteriestammen. Niet alleen bij individuele patiënten, maar ook lokaal, in regio’s en in landen. Vooral in de Zuid-Europese landen worden meer antibiotica voorgeschreven en zijn meer bacteriestammen resistent.

Richtlijnen

De laatste vijftig jaar zijn verschillende bacteriestammen resistent geworden tegen meerdere antibiotica. Nieuwe generaties antibiotica zijn er niet, zodat er voorzichtigheid moet worden betracht  met het voorschrijven van antibiotica. “Om verdere resistentie tegen te gaan is het dus belangrijk antibiotica alleen voor te schrijven als deze strikt nodig zijn en de keuze van het antibioticum af te stemmen op het resistentiepatroon”, stelt NIVEL-afdelingshoofd François Schellevis. Richtlijnen om antibiotica voor te schrijven zijn vaak gebaseerd op gegevens over resistentie bij patiënten in ziekenhuizen, maar 90 procent van de antibiotica wordt voorgeschreven aan patiënten buiten de ziekenhuizen.

 

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Mitrasing

29 januari 2014

Niet alleen vaker voorgeschreven maar ook nog steeds direct te koop zonder recept van een arts.

Top