ACTUEEL

Onderzoek MSD verdwijnt alsnog uit Oss

De onderzoeksafdeling van geneesmiddelenfabrikant MSD verdwijnt alsnog uit Oss. Tot eind 2016 verliezen 440 hoogopgeleide onderzoekers hun baan. Het bedrijf heeft dat donderdag bekendgemaakt.

Moederbedrijf Merck wilde de onderzoeksafdeling in 2011 al helemaal sluiten, maar dat werd toen voorkomen. De helft van de onderzoekers kon destijds nog blijven. In Oss blijft nu een productieafdeling over met 1500 man plus een zogenoemde registratieafdeling met 30 medewerkers. Het personeel is donderdag in de kantine ingelicht en krijgt donderdag ook individueel te horen wanneer een vertrek is gepland, vertelde voorzitter David Krab van de ondernemingsraad. De eerste werknemers stoppen op 1 juli.

Tegenvaller

De reorganisatie is het gevolg van een beslissing van het management in de Verenigde Staten. MSD zal zich minder concentreren op zelf ontwikkelen van medicijnen, brengt minder nieuwe medicijnen op de markt en verloor belangrijke patenten. “Dat er iets zou gebeuren was bekend, maar de omvang valt enorm tegen en is een grote klap”, aldus de ondernemingsraad.

De lokale MSD-directie heeft nog onderzoek gedaan naar alternatieven, maar heeft geconcludeerd dat er geen mogelijkheden zijn om bedrijfsonderdelen te verkopen en banen voor langer te behouden, staat in een verklaring. De ondernemingsraad kent het onderzoek niet en kan nog niet inschatten of de pogingen voor baanbehoud voldoende zijn geweest. “Eerst is het tijd voor emoties”, aldus Krab.

Sociaal plan

Voor de getroffen onderzoekers is er een sociaal plan. Het personeel put hoop uit het verleden. Van de onderzoekers die in 2011 werden ontslagen, vond ongeveer 80 procent weer werk.

Burgemeester Wobine Buijs van Oss reageerde donderdag zwaar teleurgesteld op het verlies van zoveel expertise en kennis. “Wij beseffen wat de impact van deze beslissing voor de betrokken medewerkers en gezinnen moet zijn. Wij zullen doen wat we kunnen om zo veel mogelijk mensen aan het werk te krijgen”, laat de gemeente in een verklaring weten. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

31 januari 2014

Inderdaad anoniem uw aanstootgevende bijdrage wordt wel bevestigd door het laatste medische nieuws:


Bayer-topman: kankermedicijn alleen voor rijken

LONDEN -
De Nederlandse topman van farmaceutisch concern Bayer, Marijn Dekkers, heeft op een conferentie gezegd dat een nieuw middel tegen kanker alleen bedoeld is voor mensen die het kunnen betalen. De omstreden uitspraak deed Dekkers al in december, maar is nu gepubliceerd in Business Week.

Bayer heeft beroep aangetekend tegen de beslissing van de Indiase overheid om het namaken van het kankermedicijn Nexavar toe te staan. Op de conferentie in Londen noemde Dekkers dit "in wezen diefstal". Dekkers: "Gaat dit gevolgen hebben voor ons bedrijfsmodel? Nee, want laten we eerlijk zijn, we hebben dit product niet ontwikkeld voor de Indiase markt. We hebben dit product ontwikkeld voor Westerse patiënten die het zich kunnen veroorloven, eerlijk gezegd."
Voor Nexavar rekent Bayer 67.000 dollar per patiënt per jaar. India kent een wet waarbij lokale farmaceutische bedrijven een vergunning kunnen aanvragen om gepatenteerde buitenlandse medicijnen na te maken als de prijzen zo hoog zijn dat het middel anders in India onbetaalbaar is. Zo ook Nexavar dat nu door een lokale farmaceut op de markt wordt gebracht voor 177 dollar.
De internationale hulporganisatie Medecins Sans Frontieres (MSF) is woedend na de uitspraken van de topman. De organisatie liet vrijdag in een verklaring weten dat Dekkers staat voor "alles wat er mis is" met de farmaceutische industrie.

Top