ACTUEEL

Gehandicaptenzorg vreest plaatsgebrek

Zestig procent van de instellingen in de gehandicaptenzorg verwachten dit jaar een grote groep verstandelijk gehandicapte patiënten een plek in een instelling of voor begeleid wonen te moeten weigeren. Sommige zorgkantoren zouden niet meer willen betalen voor patiënten die al in een instelling zitten. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) dat woensdag is gepubliceerd.

VGN stelt dat de zorgkantoren “met hun beleid verder gaan dan en vooruitlopen op de afspraken die landelijk zijn gemaakt over extramuralisering”. “Staatssecretaris Van Rijn heeft toegezegd dat cliënten die binnen zijn, ook binnen mogen blijven; het beleid van de zorgkantoren maakt dat op deze manier niet mogelijk”, meldt VGN op haar website.

Tekorten

In het onderzoek werden de 165 bij VGN aangesloten instellingen gevraagd naar hun ervaring met het budget dat zorgverzekeraars verstrekken. Behalve een tekort aan plekken beschikt één op de vier instellingen over onvoldoende geld om patiënten te vervoeren per taxi of bus. Hetzelfde aantal instellingen stelt dat de toeslag voor gehandicapte kinderen in een instelling komt te vervallen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top