ACTUEEL

MediRisk moet onderhandelen over uitlooppolis RPZ

Verzekeraar MediRisk moet alsnog met de curatoren van het voormalige Ruwaard van Putten Ziekenhuis (RPZ) onderhandelen over een uitlooppolis. Dat heeft de voorzieningenrechter in Utrecht woensdag bepaald.

De uitlooppolis regelt dat claims ook na het formele beëindigen van de polis nog in behandeling kunnen worden genomen. Dat was bij het bankroet van het RPZ van belang, omdat met het faillissement de verzekering eindigde. Ook met zo'n aanvullende polis moeten de claims wel betrekking hebben op zorg die geleverd werd tijdens de verzekerde periode.

Dekking 

De curatoren van het RPZ hadden MediRisk voor het gerecht gesleept omdat de verzekeraar weigerde elf claims in behandeling te nemen. Het ging om claims die na de datum van het faillissement waren binnen gekomen. Volgens MediRisk was op dat moment de polis al beëindigd. Daar waren de curatoren het niet mee eens. Zij vonden dat ze ervan uit mochten gaan dat er 'dekking' was. Daarover waren na het bankroet met de verzekeraar ook afspraken gemaakt. De verzekeraar verlengde de verzekering daarom met een week. Over claims die daarna nog zouden worden ingediend, werden destijds geen concrete afspraken gemaakt.

Aanbod

De rechter oordeelt nu dat MediRisk ten tijde van het faillissement de curatoren erop had moeten wijzen dat er geen uitloopdekking bestond. Ook had de verzekeraar de curatoren een aanbod moeten doen voor zo'n aanvullende polis. Dat liet de onderlinge waarborgmaatschappij echter na.

De rechter wil daarom dat beide partijen terug gaan in de tijd en alsnog de onderhandelingen beginnen over een uitlooppolis. Die polis zal dan door de curatoren vanuit de failliete boedel moeten worden betaald.

Hoofdprijs

De curatoren laten weten blij te zijn met het oordeel. Volgens de woordvoerder kunnen de onderhandelingen op korte termijn beginnen, desnoods komende week al. Ze hopen erop dat MediRisk niet de hoofdprijs vraagt voor de nieuw af te sluiten uitlooppolis.

MediRisk zegt in een eerste reactie dat het de uitspraak wel verwacht had. “Wij zijn hiermee niet ontevreden,” aldus de woordvoerder.

Positie van de patiënt

Als beide partijen erin slagen om alsnog tot een akkoord te komen, dan is dat vooral goed nieuws voor de patiënten of hun nabestaanden. De kans dat MediRisk hun claims alsnog in behandeling neemt, wordt dan groter. Bij een terechte claim krijgen zij het schadebedrag dan rechtstreeks op de eigen rekening gestort. Anders zouden de indieners zich moeten wenden tot de failliete boedel, waar niet veel te halen is. De kans dat ze hun schade vergoed zouden krijgen werd dan nog verder verkleind doordat ze achteraan hadden moeten sluiten in de rij met schuldeisers. (Daan Marselis)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top