ACTUEEL

Ziekenhuis moet leren van verhaal patiënt

De ziekenhuiszorg zou erop vooruitgaan als er geluisterd wordt naar de ervaringen van patiënten. Het verzamelen en leren van die verhalen zou "een belangrijk onderdeel van het beleid van ziekenhuizen" moeten worden, zo bepleit het Rathenau Instituut woensdag.

Het onderzoekinstituut kwam woensdag met een rapport voorafgaand aan een debat over ziekenhuiszorg in de Tweede Kamer. "Er wordt nog onvoldoende gedaan met de informatie die patiënten kunnen geven op basis van hun ervaringen. Terwijl juist uit die ervaringen gerichte, samenhangende en specifieke informatie naar voren komt over het reilen en zeilen op de verschillende afdelingen", stelt het instituut. (ANP)

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Jan Kremer

26 maart 2014

Helemaal eens. De nadruk op cijfers moet niet doorslaan. De werkelijke kwaliteit kunnen we nooit helemaal in getal en maat vangen. Daarvoor is de complexiteit van de o-zo belangrijke context te groot. Niet iedere situatie en vooral niet iedere patient is hetzelfde.
Verhalen respecteren die context meer en zijn zo een goede aanvulling om in de buurt te komen van de werkelijkheid.
Zie ook het prachtige artikel in de New England Journal of Medicine. Het beschrijft waarom het publiek onze kwaliteitsindicatoren maar niet willen snappen....
Robert S. Huckman, Ph.D., and Mark A. Kelley, M.D. Public Reporting, Consumerism, and Patient Empowerment, N Engl J Med 2013; 369:1875-1877
Zie http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMp1310419

Yvonne Schoolderman

26 maart 2014

Dit is 1 van de redenen waarom ik blogs schrijf. Niet om ziekenhuizen of de mensen die er werken aan te klagen of zwart te maken.
Door oa mijn ervaringen op te schrijven hoop ik dat ziekenhuizen (lees zorgprofessionals) zich bewust zijn en blijven van de mens (patiënt) achter de cijfers!!

Mauk van Heemstra - ZorgSteedsBeter

27 maart 2014

In lijn met Jan en Yvonne...

Nog sterker.... vanuit Lean denken en doen is dat je enige reden van bestaan en legitimatie!

Een permanent onderzoek naar wat werkelijke waardetoevoeving is aan de patiënt en hoe die wordt beleefd is dan hét enige referentiepunt om al je handelen op te ijken.

Alle professionele antwoorden in termen van behandeling, informatie, communicatie en bejegening, zijn antwoorden op die vraag.

Begin dus met het stellen van die vraag. Dan weet je daarna pas of je antwoord deugt.

Lucien Engelen

31 maart 2014

Als Ambassadeur van dit mooie initiatief ( http://patientenwetenbeter.nl/site/Het%20onderzoek/) van het Rathenau ben ik het helemaal eens met wat hierboven beschreven staat. Iets meer dan 5 jaar geleden zijn wij binnen het REshape Center van het Radboudumc aan de slag gegaan met wat we onze Chief Listening Officier heb genoemd. Oordeelloos luisteren zónder een (behandel)relatie met de patient in kwestie geeft vaak andere zeer waardevolle input. In oktober organiseren wij hieroven samen met Skipr en de International Listening Association een internationaal congres : http://www.skipr.nl/events/elahc.html wat een perspectief hierop zal geven.

Top