ACTUEEL

Dwangsom dreigt voor nalatige zorginstellingen

  • Onbekend
  • 11 augustus 2009
  • 1569 keer gelezen
  • 0 reacties

Zorginstellingen die hun jaardocumenten nog niet hebben ingeleverd, hangt een dwangsom boven het hoofd. Het Centraal Informatiepunt Beroepen Gezondheidszorg (CIBG) heeft van zo’n honderd instellingen nog geen jaardocument ontvangen.

Eén op tien

In 2007 was een kwart van de zorginstellingen niet in staat het jaarverslag tijdig in te leveren. In 2005 was dit nog de helft van alle zorginstellingen. Dit jaar is bijna één op de tien instellingen te laat. Dit is opvallend, omdat VWS al jaren bezig is zorginstellingen aan de deadline te houden. Zo kondigde oud-minister Hoogervorst van VWS in 2006 aan dat het te laat inleveren van het jaarverslag als een economisch delict zou worden beschouwd en gemeld zou worden bij de FIOD-ECD. Zo ver is het niet gekomen en harde maatregelen bleven tot nu toe uit.

Uitstel

De deadline voor de jaarverantwoording 2008 was in eerste instantie 1 juni 2009. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft instellingen vervolgens de mogelijkheid gegeven om voor 15 juli 2009 alsnog aan hun verplichting te voldoen. De instellingen die dit hebben verzuimd hebben opnieuw uitstel gekregen tot 5 augustus 2009. Ook deze deadline is inmiddels verstreken.

Dwangsom

Het CIBG verwacht binnen twee weken over een definitieve lijst te beschikken waarop staat welke instellingen er wel en niet aan de verplichtingen hebben voldaan. Op basis hiervan zal de IGZ vervolgens dwangsommen opleggen. De hoogte van de dwangsom is onder meer afhankelijk van de omzet en de grootte van de betreffende instelling.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top