Finance

Vakbond verslikt zich in grootverdienerslijst

Vakbond verslikt zich in grootverdienerslijst

Abvakabo FNV heeft bij de vaststelling van de ActiZ-50, de lijst van 50 meest verdienende bestuurders in de langdurige zorg, verrekend. De vakbond stelde dat de bestuurders in de top-50 ruim negentien procent meer zijn gaan verdienen, terwijl deze bezoldigingen in werkelijkheid juist gemiddeld met een kleine halve procent zijn gezakt.

Abvakabo FNV publiceerde op 5 juni voor het vierde jaar op rij de ranglijst van grootverdieners in de verzorging, verpleging en thuiszorg. In het bijgaande persbericht repte de vakbbond van de stijging: “Abvakabo FNV zette voor het vierde jaar op rij de topinkomens in de ouderenzorg op een rijtje en constateerde dat de 50 grootverdieners in 2013 ruim 19 procent meer verdienden dan de 50 grootverdieners in 2012.” Navraag bij de Abvakabo leert dat het gaat om een vergelijking van de totale bezoldiging van de top 50 van 2013, inclusief ontslagvergoedingen, pensioenpremies en dergelijke, ten opzichte van die van 2012. Woordvoerder Lilian Marijnissen: “Het gaat ons niet om het salaris van deze bestuurders, maar om wat zij de zorg in totaal kosten”.

Feitelijk onjuist

In 2012 verdiende de top 50 op basis van de cijfers van de Abvakabo gemiddeld 260565,42 euro. Dit jaar zakte de bezoldiging naar 259411,70 euro, een daling van ruim duizend euro. Als de totale bezoldiging inderdaad negentien procent zou zijn gestegen, dan zou het gemiddelde bedrag uit moeten komen op 310072,56 euro.

In een reactie op de gepubliceerde ranglijst stelde brancheorganisatie ActiZ al dat er veel feiten in de publicatie, waaronder de salarisstijging, niet kloppen. “Abvakabo FNV heeft het in het rapport over een stijging van de inkomens van enkele bestuurders van negentien procent. Dat is feitelijk onjuist. Ook de salarisstijgingen van individuele bestuurders zijn niet correct want zij nemen de stijging van kosten, die niet direct tot het inkomen van bestuurders behoren, mee in de berekening van de inkomensstijging.”

Geen goede vergelijking

Staatssecretaris Martin van Rijn van VWS laat zich in reactie op Kamervragen over "de alsmaar stijgende topinkomens in de ouderenzorg" voorzichtig uit over de bevindingen van AbvaKabbo FNV. “Of de topinkomens zijn gestegen, valt nu nog niet te concluderen, ook niet op basis van de Actiz 50", aldus Van Rijn. "De daarin vermelde gegevens heb ik niet volledig op zo korte termijn kunnen nagaan, maar ik zie wel dat in die lijst wordt uitgegaan van het bruto-inkomen plus de werkgeverslasten voor pensioen en – indien aan de orde – ook nog de ontslagvergoeding. Dat is geen goede vergelijkingsgrondslag."

Overigens stegen de topinkomens twee jaar geleden wel flink. Waar het gemiddelde inkomen van de ActiZ top-50 in 2012 op 260565,42 euro lag, was dat een jaar eerder 216110,42 euro. Een stijging van ruim 20 procent.

 Bekijk hier de ActiZ-50
- Editie 2014
- Editie 2013
- Editie 2012
- Editie 2011

---

Onder het motto 'Navigeren in een nieuw zorglandschap' houdt Skipr op 20 juni een congres over de transitie van de langdurige zorg. Voor meer informatie, klik hier

3 Reacties

om een reactie achter te laten

H Meijer

11 juni 2014

Alle argumenten lijken erop, dat de werkelijke kostenstijging (en dat is feitelijk het enige dat relevant is) moeten worden goedgepraat. Ontslagvergoedingen voor bestuurders in de zorg mogen niet voorkomen en gezien de inflatie van bijna 0% is er geen reden vergoedingen te verhogen.

J Schulte

11 juni 2014

Verslikken, fouten, verrekenen… Het zijn grote woorden voor wat eigenlijk een verschil van perspectief is. Daarnaast valt er wat te zeggen voor het perspectief van Abvakabo FNV. Het gaat om geld dat op de een of andere manier in de zak van de bestuurder terecht komt. En dan maakt het niet uit of dat via salaris, pensioen (uitgesteld salaris), of ontslagvergoeding komt.

Naar ieders verwachting zullen bestuurders in de toekomst helemaal niet meer ontslagen worden, maar met behoud van salaris een adviseursfunctie gaan bekleden. Omdat de nieuwe bestuurder niet op het advies van zijn voorganger zit te wachten zal deze functie veelal een 'lagere intensiteit kennen'.

Dat is natuurlijk gewoon een manier om alsnog een hoeve ontslagvergoeding te geven, en wat mij betreft zou de Abvakabo deze vergoeding in de toekomst ook gewoon moeten meerekenen.

J Schulte

11 juni 2014

'hoeve' moest zijn 'hoge'

Top