ACTUEEL

Schippers niet bezig met prijsplafond medicijn

Minister Edith Schippers houdt zich op dit moment niet bezig met een prijsplafond voor heel dure medicijnen. Ze waarschuwde vrijdag ook voor een "zwart-witdiscussie" over dit soort maatregelen. Ze reageerde op KWF Kankerbestrijding, die vrijdag pleitte voor een prijsplafond voor nieuwe, dure kankermedicijnen. Een commissie zou Schippers voorstellen moeten doen over het maximale bedrag dat mag worden uitgegeven aan kankerbehandeling.

 

KWF Kankerbestrijding pleitte vrijdag voor een prijsplafond voor nieuwe, dure kankermedicijnen. Een commissie zou Schippers voorstellen moeten doen over het maximale bedrag dat mag worden uitgegeven aan kankerbehandeling.

Wat Schippers betreft speelt die discussie op dit moment niet. Wel vindt ze het goed dat de beroepsgroep ermee bezig is.

Willekeur voorkomen

Medicijnen worden steeds duurder en de groep gebruikers kleiner. KWF wil dat de overheid vastlegt hoeveel geld een extra gezond levensjaar mag kosten. Zonder normen dreigt willekeur, waarschuwt de organisatie.

KWF signaleert in een donderdagavond verschenen rapport een spagaat: er komen steeds meer kankergeneesmiddelen die levens kunnen redden, verlengen of de kwaliteit ervan verbeteren. Die middelen zijn echter ook duur, terwijl de zorguitgaven maar beperkt mogen stijgen.

Angst

De angst van KWF is dat per ziekenhuis, of zelfs per spreekkamer, op basis van financiële overwegingen wordt bepaald of een patiënt een duur geneesmiddel wel of niet krijgt. "Kankerpatiënten zullen daardoor niet altijd de juiste behandeling krijgen." Samen met deskundigen moet de overheid daarom vaststellen wanneer een geneesmiddel "kosteneffectief" is en daarmee ook wat een extra gezond levensjaar mag kosten.

Ligt het aan de Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten (NFK) dan blijven geneesmiddelen te allen tijde beschikbaar zijn voor patiënten ongeacht leeftijd, ziekte, kosten of duur van een behandeling. De NFK heeft begrip voor het probleem en wil graag meedenken over een oplossing. Een discussie over het begrenzen van behandelingen gaat de patiëntenorganisatie echter te ver.

Zorgvezekeraars Nederland wil zich als uitvoerende instantie niet met de discussie bemoeien. "Dat is aan beleidsmakers en de maatschappij", klinkt het. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top