ACTUEEL

VZVZ mag doorgaan met uitrol LSP

Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) mag doorgaan met de uitrol van het Landelijk Schakelpunt (LSP). Dit heeft de rechtbank in Utrecht geoordeeld.

De Vereniging van Praktijkhoudend Huisartsen (VPHuisartsen) startte in februari 2013 een bodemprocedure tegen VZVZ om de uitrol van het LSP stop te zetten. De huisartsen willen dat er een volledig einde komt aan het systeem waarmee medische persoonsgegevens via eenmalige toestemming kunnen worden uitgewisseld. De burger heeft daarbij alleen controle achteraf of zijn gegevens door bevoegde zorgverleners zijn ingezien.

Zeker driekwart van de huisartsenpraktijken is al aangesloten bij het LSP.

Kwaliteit

Bestuursvoorzitter VZVZ Ben van Miltenburg is positief over de uitspraak: “De VZVZ heeft altijd betoogd dat het LSP, de zorginfrastructuur van de VZVZ, van belang is voor kwaliteit van de zorg. De patiënt staat centraal in het zorgproces. Daarom is het zo belangrijk dat diens medische gegevens in het kader van zijn behandeling 24/7 beschikbaar zijn. Het LSP zorgt er voor dat die uitwisseling veilig en efficiënt verloopt.”

Verrast

VPHuisartsen is verrast. "De rechtbank mag dan hebben vastgesteld dat het LSP niet onrechtmatig is maar dat betekent niet dat het er ook moet komen. We rekenen erop dat patiënten zo verstandig zijn zich niet aan te melden voor dit LSP-systeem,” aldus een woordvoerder.

VPHuisartsen bezint zich nog op eventuele vervolgstappen waaronder het starten van een hoger beroep.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top