ACTUEEL

Vraagtekens bij veiligheid cliënten Parnassia

In een van de Haagse vestigingen van Parnassia Groep werd enkele weken geleden een van de cliënten vermoord. De dader is vermoedelijk een van de andere cliënten. De familie stelt nu vragen over de veiligheid in de kliniek voor verslavingsproblemen. Parnassia stelt dat patiënten gewoon veilig zijn.

In het Algemeen Dagblad komen de nabestaanden van Ilja Dijkhuizen aan het woord. Hij werd in Centrum voor Dubbele Problematiek aan de Mangostraat in Den Haag behandeld voor een alcoholverslaving. Drie dagen na zijn aankomst wordt hij op zijn kamer vermoord gevonden.

De familie wijst in het artikel nu ook naar Parnassia. Volgens de vader van het slachtoffer konden medebewoners maar zo bij elkaar binnenlopen. Hij vraagt zich af waarom de sloten niet automatisch in het slot vallen. “We krijgen Ilja er niet mee terug, maar die sloten zouden allemaal vervangen moeten worden.”

Reactie Parnassia

Volgens woordvoerder Pieter van Yperen van Parnassia is het verhaal van de nabestaanden niet waar. De kliniek is nog geen jaar oud en voldoet aan alle eisen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), zegt hij. Hij wijst er ook op dat een dergelijk gewelddadig incident zich in de afgelopen 15 jaar nooit voordeed. Wel komt agressie voor, ook op de bewust afdeling. “Het is een hele moeilijke groep patiënten. Agressie komt wel vaker voor, ook tegen medewerkers. Daar hebben we maatregelen voor zoals goede opleidingen, camera's enzovoort.”

Van Yperen is dan ook verbolgen over de suggestie dat patiënten niet veilig zijn. “Alsof wij dit wekelijks aan de hand hebben. Dit zijn echt heel uitzonderlijke situaties voor ons.”

Ondanks dat evalueert de instelling het incident wel. Mogelijk leidt dit tot aanpassingen in de werkwijze. Of deuren automatisch in het slot moeten vallen, weet Van Yperen niet. Dat hangt volgens hem van de situatie en de patiënt af.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top