ACTUEEL

SP ziet wachtlijsten ziekenhuizen groeien

De wachtlijsten voor operaties in ziekenhuizen worden weer steeds langer. Dat zegt SP-leider Agnes Kant na een analyse van de wachttijden, zoals ziekenhuizen die tegenwoordig op internet presenteren. Volgens Kant is de marktwerking in de zorg de grote boosdoener.

Overschrijding maximale wachttijd

Kant constateert dat vooral voor staar- en knieoperaties de wachttijden oplopen. Van alle 115 ziekenhuizen die staaroperaties doen, overschrijden vijftig de maximale wachttijd van zes weken. Bij het AMC in Amsterdam is de wachttijd het langst, twintig weken. Bij knieoperaties is de wachttijd in 77 van de 122 ziekenhuizen langer dan de norm. Het Erasmus MC in Rotterdam spant de kroon met 37 weken. Bij heupoperaties overschrijdt bijna de helft van de ziekenhuizen de norm.

Marktwerking terugdraaien

Kant: “De cijfers bevestigen dat te weinig mensen voor bepaalde behandelingen terecht kunnen in hun ziekenhuis. Het is daarom onbegrijpelijk dat er door dit kabinetsbeleid nog steeds veel te weinig specialisten worden opgeleid. Ook de numerus fixus voor de studie geneeskunde moet dus worden opgeheven.” Om de wachttijden te bestrijden wil Kant de marktwerking terugdraaien, investeren in capaciteitsuitbreiding van ziekenhuizen, meer verpleegkundigen en specialisten opleiden en de numerus fixus voor de studie geneeskunde opheffen. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top