ACTUEEL

NVZ en Wageningen UR pleiten voor minder voedselafval

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en Wageningen UR Food & Biobased Research slaan de handen ineen om aandacht te vragen voor het verminderen van voedselafval.

NVZ-voorzitter Yvonne van Rooy: “Dit initiatief past goed bij de doelmatigheids- en duurzaamheiddoelstelling van ziekenhuizen. Bovendien zorgt het voor meer tevreden patiënten en draagt het bij aan betere zorg.”

Samenwerking

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen ziet in Food & Biobased Research een kennispartner die haar leden kan helpen bij het terugdringen van voedselverspilling. Joost Snels, onderzoeker bij Food & Biobased Research: “Door minder voedsel weg te gooien, kunnen ziekenhuizen besparingen realiseren. De financiële ruimte die hierdoor ontstaat kunnen zij bijvoorbeeld gebruiken om te investeren in kwalitatief nog betere maaltijden."

Meten is weten

Uit eerder onderzoek van Food & Biobased Research blijkt dat van de 350.000 dagelijkse warme maaltijden in zorginstellingen, gemiddeld 40 procent wordt weggegooid. Om voedselverspilling in kaart te brengen heeft Food & Biobased Research een methodiek ontwikkeld. Samen met het ziekenhuis kijken de onderzoekers waar in het proces het meeste voedsel wordt weggegooid, zodat de ziekenhuizen gerichte maatregelen kunnen nemen om besparingen te realiseren.

Successen

Verschillende ziekenhuizen hebben de methodiek al succesvol gebruikt. Zo hebben Rijnland Ziekenhuis en Ziekenhuis Gelderse Vallei onder andere aan kunnen tonen dat zij met nieuwe maaltijdconcepten minder eten zijn gaan weggooien en hun patiënten tevredener weten te stellen. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Mauk van Heemstra ZorgSteedsBeter

26 augustus 2014

Een pracht voorbeeld hoe je vanuit patiëntenwaarde verspilling kunt opsporen en de ruimte die dat oplevert kunt gebruiken voor meer waardete-toevoeging.

Voor degenen die al lean denken en doen, is dit dagelijkse kost. Maar dan niet beperkt tot een onderdeel als voeding.

Want dan ben je elke dag bezig te zoeken naar verspilling om die terug te brengen. Én vanuit een totaal vertrekbeeld van je hele organisatie, waar je die waarde toevoegt en waar niet.

Dan kom je vanzelf voeding als onderdeel tegen. Maar vaak ook vele andere aspecten die nog méér verspilling kennen en dus winst opleveren door die eerder op te pakken.

Gewoon doen en oefenen en je ziet elke dag meer verbetermogelijkheden. Daar wordt je beter én vrolijk van!

Top