ACTUEEL

Pauline Meurs krijgt kwakzalversprijs

Als voorzitter van ZonMW heeft Pauline Meurs van de prijs voor kwakzalver van het jaar gekregen. ZonMW bracht een rapport uit waarin wordt geadviseerd meer onderzoek te doen naar alternatieve behandelingen.

De Vereniging Tegen De Kwakzalverij beloonde dit met de Meester Kackadorisprijs 2014. De prijs is bestemd voor instellingen, personen of ondernemingen die in belangrijke mate hebben bijgedragen aan de verspreiding in daad, woord of geschrift van de kwakzalverij in Nederland.

Knieval

Het ZonMW-rapport is opgesteld door onder andere een natuurarts, een homeopaat en een acupuncturist. “Het is de jury van de Meester Kackadorisprijs een raadsel wat ZonMw heeft bezield om zo'n diepe knieval te maken voor de alternatieve behandelwijzen en een commissie samen te stellen die voor de helft uit kwakzalvende artsen bestond”, zo schrijft de vereniging op haar website.

Discussie

ZonMw zegt dat het zich inzet voor zowel reguliere als complementaire zorg. In beide gevallen moet de effectiviteit van de zorg wel wetenschappelijk zijn bewezen. Pauline Meurs zal de prijs niet in ontvangst nemen omdat volgens haar bij de Vereniging Tegen De Kwakzalverij een open discussie volledig ontbreekt.

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Catherine de Jong

6 oktober 2014

Mevrouw Meurs en de heer Smid ontvangen binnenkort een uitnodiging voor de gewenste open discussie. Ik hoop van harte dat ze beiden tijd en gelegenheid hebben voor een diepgaande open discussie over het nut van complementaire behandelwijzen en over de vraag of belastinggeld besteed moet worden aan onderzoek naar alternatieve of complementaire of integratieve behandelwijzen.

Catherine de Jong anesthesioloog
Voorzitter Vereniging tegen de Kwakzalverij

Anke Mol

6 oktober 2014

Ik hoor graag of Mevr Meurs en Dhr Smid ingaan op dit aanbod.
Kan je m.i niet weigeren.

Henk Smid

7 oktober 2014

Er is sprake van een misverstand. Het rapport is geschreven door ZonMw na raadpleging van gezaghebbende deskundigen o.a. uit de kring van de UMC's. Staat transparant verantwoord op blz 25 van het Signalement van ZonMw.

Jos Poelmann

8 oktober 2014

Een vereniging die onderzoekers monddood wil maken en geen open debat wil voeren verdient een Stalin-Prijs.
Complementaire zorg is broodnodig, want de reguliere zorg schiet helaas dikwijls tekort. Als die zorg nader wordt onderzocht, zoals aanbevolen, kan niemand daar tegen zijn.

Top