ACTUEEL

EU schroeft hulp ebola op tot 1 miljard

De Europese Unie schroeft haar financiële hulp voor de strijd tegen ebola op tot 1 miljard euro. Dat maakte de voorzitter van het overleg tussen alle staatshoofden en regeringsleiders van de 28 EU-landen, Herman Van Rompuy, vrijdag via Twitter bekend.

Nederland had al ruim 30 miljoen euro toegezegd en premier Mark Rutte beloofde in de nacht van donderdag op vrijdag nog eens 5 miljoen euro beschikbaar te stellen voor medische hulpgoederen.

Eerder deze week pleitte de Britse premier David Cameron dat de EU gezamenlijk 1 miljard euro vrij te maken voor maatregelen tegen ebola in met name West-Afrika.

Mali

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stuurt een team experts naar Mali nadat daar een eerste geval van ebola is vastgesteld. Dat maakte de organisatie vrijdag bekend. De ziekte is vastgesteld bij een meisje van 2 jaar dat onlangs overkwam uit Guinee, een van de landen die zwaar door de ebola-uitbraak is getroffen.

"Het meisje bevindt zich nog in het ziekenhuis in Kayes, samen met familieleden die mogelijk zijn blootgesteld aan het virus", zei een woordvoerster van het ministerie van Volksgezondheid tegen CNN. In Mali zijn ook Nederlandse militairen aanwezig, maar zij zijn voor zover bekend niet gelegerd in de omgeving van Kayes.

Volgens de WHO houden de gezondheidsautoriteiten in Mali 43 mensen in de gaten die in contact met het meisje zijn geweest. Onder hen zijn tien gezondheidsmedewerkers. Mali is daarmee het zesde West-Afrikaanse land dat is getroffen door de dodelijke ziekte. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top