ACTUEEL

PVV en SP willen Winnersway sluiten

  • Onbekend
  • 8 september 2009
  • 1351 keer gelezen
  • 0 reacties

De verslavingsinstelling Winnersway in Leiden moet worden gesloten. Daar zet SP-Kamerlid Renske Leijten op in tijdens het Kamerdebat van dinsdag 8 september. PVV-Kamerlid Fleur Agema heeft al eerder om sluiting gevraagd. Staatssecretaris Jet Bussemaker van VWS geeft in een brief aan de Tweede Kamer op 7 september aan niet over te gaan tot directe sluiting.

Maatregelen Winnersway

De Tweede Kamer bespreekt de rapporten van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en het zorgkantoor. Hieruit blijkt dat de zorg, de financiële administratie en de bestuurlijke organisatie niet voldoen. De IGZ heeft maatregelen geëist van Winnersway, zoals de opnamestop voor mensen met een dubbele diagnose, tenzij het psychiatrische ziektebeeld zodanig gestabiliseerd is dat Winnersway kan voorzien in de psychiatrische begeleiding en behandeling. Ook cliënten met actuele verslavingsproblematiek die afkicken noodzakelijk maakt, kunnen niet meer terecht bij de organisatie. Volgens Bussemaker voldoet Winnersway aan de eisen van de inspectie.

Sterfhuisconstructie

Leijten wil naast de reeds afgekondigde opnamestop herplaatsingen regelen voor de bewoners. Leijten:  “Een sterfhuisconstructie dus. De instelling per direct sluiten is onmogelijk en onmenselijk, maar het moet wel zo snel mogelijk over zijn. We mogen geen mensen meer blootstellen aan deze organisatie.”

Kamerdebat over procedure

Het Zorgkantoor Zuid-Holland Noord/Amstelland en de Meerlanden onderzoekt of Winnersway voldoet aan de eisen die het zorgkantoor en de wet- en regelgeving stelt. Het zorgkantoor wil de resultaten eerst met Winnersway bespreken alvorens deze openbaar te maken. Bussemaker zegt daarom in haar brief tijdens het Kamerdebat enkel procedureel te kunnen antwoorden. Zij informeert de Tweede Kamer voor eind september over de informatie en het oordeel van het zorgkantoor en resultaten van de inspectiebezoeken. De IGZ bezoekt Winnersway in september nog twee keer, waarvan eenmaal onverwacht.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top