ACTUEEL

'VWS zette krant onder druk om vader Van Rijn'

Dagblad AD is door het ministerie van Volksgezondheid onder druk gezet om het interview met Joop van Rijn niet te publiceren. Dat meldt de Volkskrant. VWS zegt het AD gevraagd te hebben na te denken over de pricacy-effecten van de publicatie.

De vader van de staatssecretaris van Volksgezondheid beklaagde zich dinsdag in het AD in een interview samen met een vriend over de zorg voor hun dementerende echtgenotes in een Haags verpleeghuis. Het AD bracht het verhaal zonder vermelding van de familieband met staatssecretaris Van Rijn. Die band is pikant omdat Van Rijn politiek verantwoordelijk is voor de ouderenzorg.

In de Volkskrant stelt AD-hoofdredacteur Christiaan Ruesink dat het ministerie het AD in eerste instantie van publicatie probeerde af te houden. Toen dit tevergeefs bleek werd het AD indringend gevraagd niet te vermelden dat het om de vader van de staatssecretaris ging. De familieband werd volgens Ruesink geschrapt in de verwachting dat Martin van Rijn de volgende dag een interview aan de krant zou geven.

Het ministerie van VWS wil tegenover de Volkskrant niet uitgebreid reageren. "Ons is om commentaar gevraagd", zegt Stephan Koole, oud-AD-redacteur en nu directeur voorlichting van het ministerie, in de Volkskrant. "Toen heb ik de hoofdredacteur gebeld en hem gevraagd na te denken over de privacyeffecten van de vermelding dat het om de vader van de staatssecretaris gaat. Daar had de hoofdredacteur begrip voor. Er zijn geen verwachtingen gewekt over een interview."

Ruesink voelt zich door het ministerie onheus bejegend. Toen dinsdag via naar buiten kwam dat de aanklacht tegen de ouderenzorg in het AD van de vader van de staatssecretaris was, doken alle media op het onderwerp, met als gevolg dat staatssecretaris Van Rijn aanschoof bij de TV-talkshow Pauw. "Toen ik dat hoorde ben ik ontploft", aldus Ruesink.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top