ACTUEEL

ZN steunt Klink in voornemen vrije prijzen B-segment

Het voornemen van minister Klink van VWS om per 2010 geen prijsbeheersingsinstrument (PBI) in te zetten in het B-segment, verheugt Zorgverzekeraars Nederland (ZN). Als dit voornemen in werking treedt, komen er geen landelijk geldende maximumtarieven per DBC. Hierdoor krijgt marktwerking binnen de gezondheidszorg een reële kans, stelt ZN.

Geen PBI per 2010

Minister Klink had zijn ‘vaste voornemen’ op 24 juni al bekend gemaakt. In de aanloop naar het debat hierover met de Tweede Kamer in september motiveert minister Klink zijn standpunt in een brief: “De cijfers van de NZa onderstrepen mijn vaste voornemen om per 2010 geen PBI in te zetten in het B-segment.” Hij doelt hiermee op dePrijsupdate ziekenhuiszorg 2009, een publicatie van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) waarin zij de gunstige prijsontwikkelingen in de ziekenhuiszorg over 2009 heeft gekwantificeerd.

Prijsdalingen in B-segment

Voor de DBC’s die per 2005 in het B-segment vallen (de B-tranche 2005) zijn de beschikbare prijzen over 2009 ten opzichte van 2008 met 0,2 procent gedaald. Voor de DBC’s in de B-tranche 2008 bedraagt de reële prijsdaling 0,3 procent. Voor de DBC’s in de B-tranche 2009 zijn prijzen afgesproken die 0,3 procent onder de schoningsprijzen liggen.

Prijsupdate ziekenhuiszorg 2009

DePrijsupdate ziekenhuiszorg 2009’ heeft betrekking op de per juni bij zorgverzekeraars beschikbare prijsinformatie over 2009. Deze informatie heeft betrekking op 15 procent van de omzet in het B-segment. De NZa-monitor ziekenhuiszorg 2008 van juli vorig jaar schetste eveneens een beeld van de prijsontwikkeling over het lopende jaar dat betrekking had op circa 15 procent van de omzet in het B-segment. Dit beeld bleek uiteindelijk weinig af te wijken van de (definitief) gerealiseerde prijsontwikkeling.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top