ACTUEEL

Artsen uit ebolagebied opgevangen op Veluwe

Buitenlandse artsen en verpleegkundigen die in gebieden werkten waar de ernstige ziekte ebola heerst, worden tijdelijk opvangen in Nederland. Het gaat om een bestaande locatie van Artsen zonder Grenzen in de bossen op de Veluwe. De burgemeester van Nunspeet heeft hierover een brief gestuurd aan de inwoners van de gemeente.

Nederlandse artsen die terugkeren uit ebolagebieden gaan gewoon naar huis, zei een woordvoerster van AzG dinsdag. "Hier gaat het om artsen en verpleegkundigen uit landen waar de medische zorg onvoldoende is of die op plekken wonen te ver van een ziekenhuis."

Gezonde artsen

De medewerkers, telkens maximaal zes, verblijven er drie weken. Het is nog niet duidelijk wanneer de eerste artsen arriveren. AzG benadrukt dat de buitenlandse artsen in principe gezond zijn, maar dat er een kleine kans bestaat dat ze toch ziek worden. Ze zullen er niet aan huis gekluisterd zijn. "Ze mankeren niets, dus kunnen gewoon boodschappen doen of in de bossen wandelen. Wel moeten ze twee keer per dag hun temperatuur opmeten."

Bij symptomen die wijzen in de richting van ebola, wordt contact opgenomen met de GGD. "Dan gaat het om koorts of braken."

AzG hoeft geen toestemming te vragen van de gemeente voor de opvang. De villa wordt nu al regelmatig gebruikt voor uitgezonden artsen om op adem te komen. Voor de inwoners van Vierhouten is er donderdagavond een toelichting in het dorpshuis. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top