ACTUEEL

Plastisch chirurg registreert borstimplantaat

Plastisch chirurgen beginnen in januari met een landelijke registratie van borstimplantaten. Daarmee kunnen implantaten die problemen veroorzaken eerder worden opgespoord, aldus de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) op 21 november.

Registratie is verplicht voor plastisch chirurgen, maar niet voor andere artsen die borstimplantaten inbrengen zoals cosmetisch chirurgen.

Verplicht

"Wij hopen dat het ministerie registratie verplicht stelt voor iedereen", zegt NVPC-voorzitter René van der Hulst. Dat gaat inderdaad gebeuren, reageerde een woordvoerder van minister Edith Schippers van Volksgezondheid. "De al aangekondigde wettelijke verplichting voor zorgverleners en zorginstellingen om hun implantaten te registeren is in voorbereiding." De registratie zal gebeuren in een landelijk register voor alle implantaten, waarin ook bijvoorbeeld kunstheupen en pacemakers worden opgenomen. Dat systeem is in de maak. In het register is straks te zien wie, wanneer, welk implantaat heeft gekregen en ook of het er weer uit is gehaald.

PIP

Aanleiding voor het registratiesysteem is de affaire met PIP-implantaten. Die hadden een grotere kans op scheuren en lekken door het gebruik van goedkope, industriële siliconen. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top