ACTUEEL

FNV: intimidatie en fraude bij Helderse instelling

De raad van bestuur van verzorgingshuis Vrijwaard in Den Helder heeft zich schuldig gemaakt aan intimidatie, fraude en racisme. Dat stelt Abvakabo FNV op basis van een zwartboek dat de vakbond op 25 november aan de Tweede Kamer heeft aangeboden.

Aanleiding voor het zwartboek is de dood van een bewoonster, die eind september zelfmoord pleegde nadat ze zich geconfronteerd zag met een gedwongen verhuizing. Na de zelfdoding beloofde staatsecretaris Van Rijn dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ)  zorgvuldig onderzoek zou doen.

Niet onafhankelijk

Volgens Abvakabo FNV is dit onderzoek helemaal niet door de IGZ uitgevoerd. De zorginstelling Vrijwaard mocht het onderzoek volgens de vakbond zelf doen. Vrijwaard heeft dit vervolgens uitbesteed aan Facit, een bureau dat al jaren een relatie heeft met Vrijwaard. Zo verzorgt Facit bijvoorbeeld cursussen en certificeringen voor de zorginstelling in Den Helder. Hierdoor trekt Abvakabo FNV de onafhankelijkheid van het onderzoek ernstig in twijfel.

Abvakabo FNV zegt de afgelopen weken talloze meldingen binnen te hebben gekregen over intimidatie vanuit de raad van bestuur en het management van de zorginstelling en meldingen over zaken waar het management en toezicht volgens het personeel tekort schiet. Ook kwamen er melding over racisme, intimidatie en fraude omtrent ziekteverzuim. Al deze meldingen werden anoniem verwerkt in het zwartboek dat vandaag wordt overhandigd.

Serieus

Naast de meldingen beschikt de vakbond ook over geluidsopnames die in het geheim zijn gemaakt tijdens een informatiebijeenkomst over een gedwongen verhuizing. Hierin is te horen hoe de bestuurder bewoners en personeel keer op keer schoffeert. In een reactie laat Vrijwaard weten het zwartboek zelf nog niet ontvangen te hebben. Wel zegt de instelling dat de inhoud van het zwartboek zorgvuldig zal worden onderzocht. "De signalen nemen wij serieus en zullen door ons worden meegenomen in de ontwikkeling naar de toekomst", aldus een woordvoerster. "Voor wat betreft het onderzoeksrapport aan de IGZ gaat Vrijwaard er van uit dat de Inspectie werkt met objectieve criteria. Het nog volgend rapport vanuit de inspectie zal door Vrijwaard worden beoordeeld en de gekoppelde adviezen zullen worden opgevolgd."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top