ACTUEEL

Van Rijn en gemeente blij met uitspraak rechter

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) is tevreden met de uitspraak van een rechter dat een hoogbejaard stel in Friesland voorlopig recht houdt op huishoudelijke hulp. De rechter oordeelt in lijn met wat in de wet staat en "daar ben ik wel blij mee'', zei hij dinsdag.

Gemeenten mogen niet zomaar stoppen met huishoudelijke hulp, aldus de bewindsman. Dat mag pas na zorgvuldig onderzoek. Het oordeel is dus  "in lijn met wat ik eerder gezegd heb''. "De wet is helder. Gemeenten weten wat hen te doen staat.''

Ook de Friese gemeente Dantumadiel noemt het "goed” dat de rechtbank heeft bepaald dat gemeenten niet zomaar mogen stoppen met het vergoeden van huishoudelijke hulp."Het is duidelijk voor mensen die het betreft en voor veel gemeenten”, aldus wethouder Roelof Bos (CDA).

Geen vergoeding

Volgens Bos kon Dantumadiel in oktober niet anders dan vijfhonderd mensen met huishoudelijke hulp per brief meedelen dat ze geen vergoeding meer krijgen. "De invoering van de nieuwe Wmo is te snel gegaan en de bezuiniging is te fors.” Dantumadiel moest aanvankelijk 600.000 euro bezuinigen op huishoudelijke hulp.

De rechtbank in Groningen oordeelde dat het echtpaar (88 en 89 jaar) uit Dantumadiel ook met ingang van 1 januari nog recht heeft op huishoudelijke hulp. De gemeente heeft onvoldoende naar de persoonlijke omstandigheden van het stel gekeken.

Duidelijkheid

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten stelt in een reactie: "De VNG constateert dat het hier één voorlopige uitspraak van één rechtbank betreft. De definitieve uitspraak wordt binnenkort verwacht. De VNG kijkt uit naar deze uitspraak omdat die voor iedereen duidelijkheid geeft.''

(ANP/Skipr) 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top