ACTUEEL

Bejaard stel houdt recht op huishoudelijke hulp

Een hoogbejaard echtpaar (88 en 89 jaar) uit het Friese Dantumadiel heeft ook met ingang van 1 januari 2015 voorlopig nog recht op huishoudelijke hulp. Een algemene bezuinigingsmaatregel als gevolg van de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) die alle burgers in een gemeente treft, kan niet. Dat heeft de rechtbank in Groningen op 9 december bepaald.

Het stel kan dankzij huishoudelijke hulp zelfstandig blijven wonen, maar de gemeente wil die vanaf 1 januari niet meer vergoeden. Het echtpaar en een dochter stapten daarop naar de rechter, met hulp van Ieder(in), de koepelorganisatie van chronische zieken en mensen met een beperking.

Testcase

Volgens Ieder(in) staat de zaak niet op zichzelf. Zeker een kwart van alle gemeenten overtreedt de wet door het schrappen van huishoudelijke hulp voor ouderen en mensen met een beperking, stelt de organisatie. 'Dantumadiel' is min of meer een landelijke testcase voor de koepel.

Ieder(in) is blij met de uitspraak. De rechter geeft onomwonden aan dat gemeenten moeten kijken naar de specifieke situatie van mensen met huishoudelijke hulp en “dat je die er niet categoraal uit kunt gooien”, zei een woordvoerder.

Bezwaar

Volgens de advocaat van het hoogbejaarde stel betekent de uitspraak dat iedereen die vanaf volgend jaar geen recht meer heeft op huishoudelijke hulp zonder dat naar hun situatie is gekeken, nu “bezwaar kan maken en gelijk zal krijgen”.

ANBO

Ook belangenorganisatie voor ouderen ANBO reageert opgetogen. “Gemeenten zijn nu hopelijk gewaarschuwd dat zij niet zonder gedegen vooronderzoek zomaar de huishoudelijke hulp mogen schrappen”, aldus directeur Liane den Haan. Ze zegt dat ANBO dagelijks meldingen binnenkrijgt van het zomaar schrappen of verminderen van de huishoudelijke hulp.

Van Rijn

Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid is tevreden met de uitspraak van de rechter. “De rechter oordeelt in lijn met wat in de wet staat en daar ben ik wel blij mee”, zei hij op 9 december. Gemeenten mogen niet zomaar stoppen met huishoudelijke hulp, aldus de bewindsman. Dat mag pas na zorgvuldig onderzoek. Het oordeel is dus “in lijn met wat ik eerder gezegd heb. De wet is helder. Gemeenten weten wat hen te doen staat.” (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top